Primăria comunei Buciumeni a organizat pe 14 octombrie, cu sprijinul mai multor agenți economici locali, dar și raionul Ungheni, o manifestare dedicată deopotrivă aniversării celor 590 de ani de la prima atestare documentară a satului Buciumeni, cât şi hramul localității.
La evenimentul organizat în centrul satului, așa cum odinioară se desfășurau horele, au participat mai mulți oaspeți din țară, dar și din comuna Oltenești, județul Vaslui, localitate înfrățită cu Buciumeniul şi, bineînţeles, numeroşi membri ai comunităţii locale.
Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești, a specificat că Buciumeniul are o așezare foarte pitorească și un fapt de admirat e că se încearcă să se păstreze tradițiile. În continuare dânsul a declarat pentru ziarul „Unghiul” că deja au fost depuse câteva proiecte europene, unde partener este comuna Buciumeni. Însă, crede că eligibil va fi unul pe baze de utilaje pentru drumuri. Astfel, pentru comuna Buciumeni s-a înscris un buldoexcavator, iar cei din Oltenești în urma proiectului ar beneficia de un autogreder. Totodată, acesta a mai dezvăluit că pentru viitor se preconizează să se mai elaboreze un proiect, care va prevedea construirea dispensarelor medicale, instituții atât de necesare în ambele comunități – Buciumeni și Oltenești – și de asemenea câte o sală de sport.
Programul artistic al sărbătorii a fost susținut de către elevii gimnaziului și colectivul artistic al căminului cultural. Cu un recital i-a încântat pe buciumeneni Mariana Dobzeu, interpretă de muzică populară. O surpriză artistică a oferit buciumenenilor consăteanul lor, stabilit în satul Sipoteni, Călărași – Ghenadie Petriciuc. Acesta a venit la sărbătoare cu ansamblul de dansuri folclorice și cu orchestra de muzică populară din localitate.