Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova sunt vizați de scheme frauduloase, prezentate victimelor ca „oportunități de investiții”, avertizează Banca Națională a Moldovei. Instituția atrage atenția asupra modului în care escrocii profită de naivitatea oamenilor, promițându-le câștiguri rapide și substanțiale, dar care se transformă în pierderi financiare, transmite IPN.
Potrivit BNM, escrocii folosesc de obicei rețelele sociale, unde publică anunțuri înșelătoare, care par a fi distribuite de companii sau instituții cunoscute. În realitate însă, răufăcătorii imită identitatea unor bănci centrale sau comerciale, utilizează ilegal logo-uri, ștampile și chiar imagini ale unor oficiali publici, pentru a părea credibili.
După ce obțin bani de la victime, făptașii dispar. Fraudele sunt sofisticate, fiind adaptate în funcție de situație. Varietatea lor îngreunează depistarea și face ca numărul victimelor să crească. Unele persoane sunt contactate direct de pseudo-consultanți financiari, care promit oferte exclusive și garantate.
Banca Națională a Moldovei le recomandă cetățenilor să nu accepte investiții propuse de persoane necunoscute și să nu le trimită bani celor cu care au comunicat doar online. De asemenea, este esențial să nu fie oferite datele bancare, copiile actelor de identitate și alte informații sensibile pe site-uri suspecte, chiar dacă acestea promit profituri mari și rapide.
BNM reamintește că investițiile în criptovalute nu sunt reglementate în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că fondurile utilizatorilor nu beneficiază de nicio protecție legală.
Pentru a evita capcanele financiare, cetățenii sunt îndemnați să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale și să manifeste prudență maximă înainte de a lua orice decizie de investiție.