Dacă te deplasezi dinspre Ungheni spre Sculeni pe partea stângă, aproape la ieșirea din satul Blindești, vei observa o răstignire. Ea parcă ar fi mărturia că te apropii de un loc, unde s-au întâmplat mai multe tragedii, fapt confirmat de oamenii, pe care i-am întâlnit.
O localnică cu lacrimi în ochi ne povestește că șoferii, anume pe această porțiune de drum, au o viteză ca la cursele de Formula 1 și aceasta ar fi cauza principală a atâtor tragedii, care trezesc fiori chiar și după mult timp de la producerea lor.
Destine frânte la mijloc de viață și drum…
O tânără, care a fost mireasă în ajun, un om de afaceri, o copilă de doar 9 ani și mai recent un tânăr de 26 de ani sunt doar câteva victime ale grabei sau neatenției conducătorilor auto anume pe această porțiune de drum.
Sergiu Noroc, specialist documentare a accidentelor rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliție al raionului Ungheni, ne-a declarat că vina ar purta-o șoferii. „Cât stă acolo echipajul poliției e bine, toți respectă viteza admisă în localități − 50 km/h, prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente drumului – 20 km/h, în zonele pietonale – 5 km/h, iar în afara lor în cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, viteza maximă trebuie să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h decât viteza maximă admisă (110 km/h) pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. Cum echipajele pleacă de acolo, se întâmplă ce se întâmplă”, a specificat specialistul.
Soluția ideală – respectarea regulilor de circulație
Dacă e nevoie de vreun indicator rutier, care ar arăta că acea zonă e supusă unui risc ridicat de accidente, Sergiu Noroc spune că nu știe de care să mai fie amplasat, pentru a evita astfel de accidente teribile. Limitatoarele de viteză nu sunt o soluție, pentru că este un traseu național și nu este permis acest lucru.
Și totuși noi am contactat reprezentanții autorităților comunei Sculeni, în componența căreia se află și satul Blindești, pentru a ne spune și ei părerea lor referitor la soluționarea acestei probleme (conform legislației autoritățile publice locale sunt responsabile de instalarea indicatoarelor rutiere). Ion Tarța, viceprimarul comunei, a declarat că drumul respectiv e în gestiunea SA „Drumuri Strășeni”, fiind un drum național, Primăria e responsabilă de drumurile locale. Respectiv cei de la organizația sus-menționată ar trebui să le pună pe acest segment rutier. El mai este de părerea că unica soluție, cea mai la îndemână oricărui participant la trafic, e să se respecte regulile de circulație.
Vasile Bodrug, directorul SA „Drumuri Strășeni”, sector Ungheni, ne-a comunicat că indicatoarele rutiere sunt montate doar la demersurile făcute de către Inspectoratul Național de Patrulare.
Statistica victimelor pe traseele din raionul Ungheni e în creștere
În ziarul ”Unghiul”, nr. 38, din 12 octombrie, publicam o statistică îngrijorătoare, parvenită de la Substația de Asistență Medicală Urgentă, privind persoanele care au avut de suferit de pe urma accidentelor rutiere de la începutul anului și până la acest moment în raion. La acea dată erau 80, iar acum – 81.
Specialiștii recomandă atenție maximă, stimă reciprocă în trafic, regulile de circulație cu strictețe respectate, pentru a fi alături de cei dragi aici, pe pământ, și nu în ceruri, pentru a nu mai strânge rămășițe din ceea ce a fost odată o mașină…