În tot cazul, aşa ar dori să fie Elena P., locuitoare a oraşului Ungheni, care s-a adresat la redacţie după focurile de artificii care au răsunat în centrul oraşului în una din ultimele sâmbete, la 22.30, în cinstea mirilor sau a unei persoane care îşi sărbătorea ziua de naştere.
„În cinstea mea n-au răsunat focuri de artificii, de aceea nu ştiu ce simte în acel moment omagiatul. E frumos, dar gândiţi-vă că în acea clipă mulţi orăşeni speriaţi îi pomenesc cu un cuvânt rău pe aceşti „tunari”. Eu, de exemplu, mai bine de o oră n-am putut linişti copilul care abia adormise şi s-a trezit de la bubuituri”, încerca ea să ne convingă, deşi eram întru totul de acord cu ea. Potrivit ei, aceşti bani mai bine ar fi folosiţi pentru ceva concret, ca să rămână o amintire frumoasă, de exemplu, să se planteze o alee a însurăţeilor sau a nou-născuţilor cu copăcei pe care să fie fixate plăcuţe cu numele lor, poate chiar nişte specii exotice. O practică asemănătoare există peste hotare şi acolo nimănui nu-i vine în cap să împuşte, tulburând liniştea orăşenilor.
Potrivit lui Igor Vrănescu, şeful Inspectoratului de Poliţie al raionului Ungheni, când a fost nunta lui nu se practicau focurile de artificii şi dacă el atunci ar fi avut bani, probabil, nu i-ar fi cheltuit cu focuri de artificii, ci cu ceva ce ar fi rămas ca amintire. Totodată, oamenii acum nu se prea plâng de asemenea încălcări, dar se mai întâmplă, de exemplu, a parvenit o plângere referitoare la focurile de artificii de la o instituţie din centrul Ungheniului pe 24 septembrie, la 22.30. Persoanele vinovate vor fi pedepsite cu amendă. Pe cine concret? Sau pe directorul instituţiei, sau pe cel care a instalat focurile de artificii, cu atât mai mult cu cât pot face acest lucru numai firmele care au autorizaţie – în Ungheni avem doar una. Câţi bani zboară în aer timp de câteva minute? Interlocutorul nu cunoaşte, însă presupune că ar fi cam vreo 10 mii de lei.
La sugestia interlocutorului apelăm la Codul Contravenţional al RM, art. 357: „Tulburarea liniştii în timpul nopţii, de la ora 22 până la ora 7, inclusiv prin cântare cu voce ridicată, semnalizare acustică, folosire cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, alte acţiuni similare, se sancţionează cu amendă de la 15 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.