Spuneţi-mi, ce aţi face dacă la poarta dumneavoastră permanent cineva îşi satisface nevoile fiziologice? Nu ştiţi? Iată şi locuitoarea satului Pârliţa, să o numim Nadejda – lasă macăr numele acesta să-i dea speranţe – tot nu ştie. Din cuvintele ei, dânsa de câţiva ani bate pragul primăriei, solicitând să se ia careva măsuri, dar nimic nu se întreprinde. Femeia spune că pe ulicioara lor vin pasagerii de la staţia auto, unde nu există veceu, dar şi consumatorii de bere din magazinul din vecinătate, care îşi potolesc setea până la ora 22, pentru că nici aici nu este veceu. Interlocutoarea mai zice că s-a creat o situaţie de impas, iar familia ei a devenit prizoniera ei. Îi este rusine, spune ea, în faţa copiilor care merg la şcoală pe această ulicioară, iar sub picioarele lor plescăieşte o băltoacă rău mirositoare. Acum sătenii plătesc pentru amenajarea localităţii, dar nici aceasta nu schimbă situaţia.
Noi vorbim cu primarul comunei Pârliţa, Ion Bejan. El cunoaşte despre această problemă, dar… problema poate fi rezolvată numai prin construirea unei noi staţii auto şi totodată a unui veceu aici, ceea ce se va întâmpla după construirea drumului nou. Având în vedere ritmul de construcţie în ţară, aceasta va dura, cred, mai mulţi ani, deşi primarul, fiind optimist, a spus că nu mai mult de doi ani. Magazinul, chipurile, are veceu, ce-i drept, este situat la o distanţă de 15 metri. Dar cine va fugi încolo, când iată-iată berea dă de veste, mai ales că alături este un gard. Primarul i-a sfătuit să se adreseze la poliţie, poate că acest lucru va ajuta.
Apropo, Codul Contra-venţional, art. 80 (1) prevede că încălcarea regulilor şi a normelor sanitar-igienice şi sanitar-antiepidemice la comercializarea de produse (mărfuri) sau la prestarea de servicii consumatorului se sancţionează cu amendă de la 70 la 100 de unităţi convenţionale (u.c.) aplicată persoanei juridice, iar punctul (3), în cazul neîndeplinirii în termen a prescripţiilor legale ale autorităţilor competente privind înlăturarea încălcării regulilor şi a normelor sanitar-igienice şi sanitar-antiepidemice se sancţionează cu amendă de la 200 la 250 u.c. aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, iar persoanei juridice – 250.
Iar conform art. 354 „Huliganismul nu prea grav” s-ar putea găsi o pedeapsă directă pentru „artişti”. Doar huliganismul nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, alte acţiuni similare ce încalcă normele morale, tulbură ordinea publică şi liniştea persoanei fizice, se sancţionează cu amendă de la 10 la 50 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore.
Acum rămâne doar să găsim o autoritate competentă, care poate să aplice sancţiunile prevăzute de aceste articole ale Codului Contravenţional.