Direcția Ocuparea Forței de Muncă (DOFM) Ungheni și-a desfășurat activitatea în conformitate cu Planul anual de acțiuni pentru 2024, având ca priorități sporirea șanselor de angajare a șomerilor și facilitarea tranziției acestora pe piața muncii, a informat în cadrul unei ședințe la Consiliul Raional Ungheni, Oxana Căniță, șefa direcției. Totodată, ea a specificat că a fost acordată atenție protecției cetățenilor moldoveni care emigrează în scop de muncă și reintegrării acestora pe piața muncii la revenirea în țară.
Principalele rezultate ale activității DOFM Ungheni în 2024
Potrivit raportului au fost înregistrate în 2024 în raionul Ungheni 1502 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 620 au fost înregistrate ca șomeri. Comparativ cu anul 2023, numărul șomerilor înregistrați a scăzut de la 844 la 620. Din totalul șomerilor, 157 au fost persoane de peste 50 de ani, iar 340 au beneficiat de indemnizație de șomaj. Peste 300 persoane, mai exact 355, au fost plasate în câmpul muncii, dintre care 160 erau șomeri. Rata de realizare a obiectivului stabilit a fost de 78% (454 locuri planificate). Pe parcursul anului au fost declarate 1074 locuri de muncă vacante de către 98 de angajatori.
Servicii oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă
Angajații Direcției Ocuparea Forței de Muncă Ungheni au oferit servicii de informare privind piața muncii la 1502 persoane. Alte 1029 persoane au beneficiat de servicii de intermediere a muncii.
Tot în anul trecut au fost organizate 6 activități de recrutare cu 9 angajatori care au prezentat 40 locuri de muncă la care au putut aplica 40 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă participante la activități și un Târg al Locurilor de muncă, organizat cu 10 angajatori la care au participat în jur la 90 persoane în căutarea unui loc de muncă. Peste o sută șomeri și 209 elevi și studenți au beneficiat de servicii de ghidare în carieră. Oxana Căniță a precizat că 13 șomeri au fost antrenați în măsuri de formare profesională, dintre care 8 au urmat cursuri de calificare, iar 3 au fost instruiți la locul de muncă, iar doi șomeri au finalizat stagii profesionale.
Sprijin pentru grupurile vulnerabile
Angajarea în câmpul muncii a şomerilor care necesită suport suplimentar pe piaţa muncii (persoane cu dizabilități, persoane eliberate din locurile de detenție, victime ale traficului de ființe umane, victime ale violenței în familie, persoane care luptă cu consumul de substanțe stupefiante sau psihotrope și persoane cu vârsta de 50 ani și peste), conform art. 36, au fost angajați 4 șomeri cu vârsta de 50 ani. Conform art. 38 pentru măsura adoptarea sau crearea locului de muncă pentru persoane cu dizabilități a fost angajată 1 persoană și au fost procurate utilajele pentru crearea locului de muncă ca operator în deshidratarea fructelor și legumelor.
În vederea sporirii mobilităţii forţei de muncă și angajării în câmpul muncii a şomerilor la un loc de muncă într-o altă localitate şi acordării indemnizaţiei de încadrare, conform art. 41 din Legea nr.105/2018, au fost selectați de DOFM Ungheni 3 șomeri.
În 2024 au fost emise 340 decizii de acordare a indemnizației de șomaj au fost emise și transmise către Casa Națională de Asigurări Sociale.
Cooperare internațională pentru ocuparea forței de muncă
Continuă etapa a 31-a de implementare a Acordului bilateral între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statului Israel. Astfel, în baza Acordului au fost recepționate până în prezent 192 cereri, care sunt în proces de verificare, și angajate 25 persoane. Conform Memorandumului de cooperare moldo-german cu privire la selectarea lucrătorilor moldoveni la munci sezoniere în Germania au fost angajate 5 persoane. La cursul de frizer au absolvit gratuit 7 femei refugiate din Ucraina și 6 femei refugiate ucrainene la cursul de manichiurist.
Perspective pentru 2025
Pentru anul 2025, DOFM Ungheni își propune creșterea numărului de persoane plasate în câmpul muncii la 650, cu o medie lunară de 58 angajări. Începând din ianuarie, instituția va încheia contracte de colaborare cu primăriile din raion pentru vizite în teritoriu, în scopul informării cetățenilor despre serviciile oferite. De asemenea, vor fi intensificate colaborările cu agenții economici pentru declararea locurilor de muncă vacante, dar vor fi încheiate acorduri de parteneriat și cu primăriile din raion. În acest context, Oxana Căniță a declarat în cadrul ședinței că la moment echipa mobilă a efectuat 2 vizite de lucru în teritoriu, cu genericul „Mai aproape de cetățeni” în comunele Sculeni și Pîrlița, unde au fost încheiate acorduri de colaborare. „ Ne propunem să efectuăm câte 2 vizite lunar în teritoriu. De asemenea, sunt intensificate vizitele la agenții economici din raion pentru declararea conform legislației a locurilor vacante existente”, a mai adăugat aceasta.
În continuare, DOFM Ungheni își propune să fie un partener activ pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, sprijinindu-i în procesul de integrare pe piața muncii prin măsuri concrete și eficiente.