Din luna februarie am fost implicați majoritatea bibliotecarilor din raion în proiectul „Bibliotecile – puncte de informare a alegătorilor”, care face parte din programul „Democrația se învață” prestat de CICDE (Centru de Instruire Continuă în Domeniul Electoral). De altfel, CICDE este ferm convins că democrația se învață. Astfel toate bibliotecile participante au avut ca sarcină să instruiască în jur de 30 de persoane (maturi și copii) în acest domeniu. Activitățile au fost preconizate pentru luna martie. Din cauza pandemiei de coronavirus aceste instruiri s-au amânat până la scoaterea restricțiilor și în loc de 2 activități am fost nevoiți să desfășurăm 6, cu câte 4-5 persoane, adică să respectăm regimul de securitate – măști, dezinfectant, distanțare socială ș.a.
E dificil ori ușor să iei o decizie? Vrem noi ori nu, viața ne impune să facem diferite alegeri, să luăm diferite decizii. De acest lucru s-au convins copiii – participanți la instruirile desfășurate la Biblioteca Publică Cetireni. Dacă cei maturi (cu ei tot s-au organizat instruiri ) cunosc deja procedura de vot, despre procesul decizional în general, apoi pentru cei mici activitățile au fost surprize totale. Curioși din fire, copiii au fost foarte entuziasmați de desfășurarea atractivă și dinamică a activităților.
Cu plăcere au improvizat procedura de vot din antichitate, cea din sec. 19 și cea prezentă. Cu satisfacție au interpretat rolul de operator, membru al comisiei, alegător ș.a. Fiecare a avut buletin de identitate cu ajutorul căruia au mers la votare. Apoi, au făcut cunoștință cu urnele de vot, cu cabina, au numărat voturile, le-au anulat pe cele nevalabile, au asistat la înregistrarea rezultatelor alegerilor ș.a.
Ne pare rău de restricțiile impuse de pandemie pentru că copiii (chiar și maturii) cu drag au participat la activitățile de acest gen, ba au solicitat desfășurarea lor și în continuare în perioada post-pandemică.