Cu apropierea sezonului rece, o întrebare ce îi preocupă pe tot mai mulți cetățeni cu venituri reduse dacă vor putea achita costurile pentru energie electrică și căldură. În aceste condiții, statul Republica Moldova implementează proiectul de vulnerabilitate energetică. Astfel, bibliotecile din întreaga țară s-au transformat în puncte de informare, unde cetățenii vin zilnic pentru a afla când vor fi înregistrați în sistemul de vulnerabilitate energetică pentru a primi compensații pentru energie și căldură și cum va decurge acest proces, pentru că pentru acest sezon s-au schimbat și condițiile pentru a beneficia de compensații.
Recent, bibliotecile din Moldova au primit un ordin de la Ministerul Culturii și Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind implicarea asistenților sociali comunitari și a bibliotecarilor în procesul de înregistrare asistată a categoriilor de persoane în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.
Conform acestui document oficial, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Agenția Teritorială de Asistență Socială trebuie să creeze o rețea de bibliotecari și asistenți sociali comunitari responsabilă pentru înregistrarea în sistemul informațional a unor categorii de persoane. Cu sprijinul PNUD Moldova, trebuie să fie instruiți în acest proces.
Este de menționat faptul că în aceeași formulă a fost realizat acest lucru cu implicarea acelorași reprezentanți ai instituțiilor menționate, însă diferența este că asistenții sociali au fost remunerați pentru implicare în acest proces, iar bibliotecarii au fost menționați doar cu diplome de mulțumire, or acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul bibliotecarilor.
Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, la fel ca multe, a fost activ implicată în procesul de înregistrare a categoriilor de persoane în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”. Zilnic, bibliotecarii au oferit consultanță și asistență pentru aproximativ 300 de cetățeni, în format electronic și pe suport de hârtie.
Chiar dacă autoritățile centrale au promis în cadrul unei sesiuni de informare on-line că bibliotecarii vor fi remunerați cu câte 1000 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat.
În cadrul unui seminar profesional unele bibliotecare au fost menționate cu câte o diplomă, or lipsa de remunerarea a acestora în comparație cu asistenții sociali a cauzat nedorința lor de a participa la acest proces în acest sezon. Reeșind din această situație, administrația Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău a venit cu o interpelare către Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, care spune în felul următor: „În acest context, ne adresăm către ABRM de a iniția un dialog comun între Ministerul Munciiși Protecției sociale și Ministerul Culturii, pentru identificarea unor soluții mai benefice și constructive în implementarea și derularea acestui proiect în sezonul de încălzire 2023-2024”.
Instituția respectivă a cerut dotarea bibliotecilor cu calculatoare, asigurarea cu resurse materiale a bibliotecii, cum ar fi: hârtie, toner, telefon și alte necesități pentru îndeplinirea procesului de înregistrare a cetățenilor în sistemul informational ,,Vulnerabilitatea energetică”.
De asemenea a cerut instruirea bibliotecarilor nu doar on-line, dar și fizic, în spații special amenajate pentru instruire, pentru a obține competențe suficiente în accesarea și utilizrea sistemului informațional ,,Vulnerabilitatea energetică și identificarea resurselor financiare pentru remunerarea bibliotecarilor pentru munca suplimentară.