Școala Primară ,,Spiridon Vangheli” din municipiul Ungheni este gazda bibliotecii Filiala de Carte Românească „George Barițiu” Brașov (fil.5), care are în deservire aproximativ 10.000 de locuitori ai orașului. Mulți dintre beneficiarii bibliotecii sunt activi și doresc să se implice în dezvoltarea comunității și la educarea multilaterală a tinerei generații. În cartierele din preajma bibliotecii nu există un loc bine amenajat cu mese, scaune și acoperiș pentru membrii comunității, cu scop educativ, care le-ar permite unghenenilor o odihnă activă în compania semenilor, unde să discute despre educație, sănătate, implicare, luare de decizii pentru îmbunătățirea vieții comunității. Spațiul redus al bibliotecii nu permite desfășurarea unui spectru larg de activități pentru toate categoriile de vârstă. De aceea, echipa din cadrul școlii primare împreună cu membri activi GIL „COOL DA”, care este parte componentă a bibliotecii, propun construirea unui foișor, având ca scop facilitarea evenimentelor artistice și culturale, diversificarea activităților instructiv – educative și promovarea unui mod sănătos de viață în rândul cetățenilor.
Olga Burlacu, coordonatoarea proiectului, ne spune că foișorul va aduna membrii comunității de toate vârstele în cadrul mai multor activități de informare, discuții, concursuri și tabere de vară și va deveni un loc atractiv de recreere și agrement pentru ungheneni, în special pentru locuitorii cartierelor Centru și Tineretului. „Proiectul se adresează şcolarilor mici, elevilor de gimnaziu, liceenilor, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 19 ani de la orice unitate de învăţământ preuniversitar (în jur de 5600 elevi și 250 cadre didactice din municipiul Ungheni). Grupuri formate din elevi şi tineri, coordonate de cadre didactice, bibliotecari vor avea posibilitatea să desfășoare activități la „Foișorul Copiilor”, mai precizează aceasta.
Proiectul Biblioteca Verde. Foișorul Copiilor „560 Provocări & Inițiative” este finanțat de Fundația Comunitară în cadrul Programului de Granturi „Municipiul Ungheni – 560 de ani”, ed. Specială.