Situată în inima localității Zagarancea, Biblioteca Publică Zagarancea a evoluat dintr-un spațiu tradițional într-un centru modern și atractiv pentru tinerii de aici.
Parteneriat durabil
Cu sprijinul Primăriei Zagarancea și prin implicarea bibliotecii în proiecte naționale, cele mai relevante fiind implicarea în proiectul „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”, susținut de Centrul de Drept al Femeilor și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și a grantul pentru lidere comunitare obținut de la Coaliția Națională „Viață fără violență” , instituția a fost dotată cu mobilier nou, achiziții de carte, jocuri și tehnologii avansate, transformându-se într-un loc de învățare, inspirație, socializare și performanță personală, datorită susținerii financiare și a activităților preconizate în cadrul proiectelor.
O gamă variată de resurse și facilități
Biblioteca oferă o gamă variată de resurse, inclusiv cărți, reviste, filme, jocuri de societate, acces la cărți electronice și audiobook-uri, calculatoare și tehnologie. Aceste facilități atrag tinerii și le oferă multiple opțiuni pentru dezvoltarea personală și profesională. În prezent, colecția de cărți este actualizată anual prin sprijinul primăriei și donații, iar „Ludoteca pentru toate vârstele” oferă peste 90 de jocuri de socializare
Proiecte pentru și cu tineri
Am stimulat dezvoltarea personală a tinerilor din comunitate în ultimii ani și prin participarea tinerilor în proiecte de jurnalism comunitar la care tinerii au realizat 5 articole despre comunitate. Am dezvoltat arta scrierii creative și cu scriitoarea din România, Mihaela Gudană, în cadrul proiectului transfrontalier „Comunități înfrățite. Biblioteci în tandem”, inițiat de bibliotecă. Mereu au loc instruiri individuale și în grup de cultura informației și media. Cu specialiștii în psihologie de la Centrul de Drept al Femeilor din RM pe parcursul a 14 luni am creat un grup de sprijin pentru femei și fete, care a avut formatul unui club „Algebra emoțiilor” și mai multe sesiuni informative, iar cu trei specialiști raionali în jurisprudență, psihologie, teatru am realizat în vara anului 2023 o superbă școală de vară „Viitor fără violență”, care a ajutat și la descoperirea a 3 talente deosebite teatrale ce își continuă dezvoltarea la trupa TeatrUngheni.
Un spațiu interactiv și atractiv
Biblioteca oferă un spațiu ideal pentru întâlniri și discuții, consolidându-se ca o platformă de dialog atât între tineri, cât și între vârstnici. Clubul de discuții „Generații de Ieri. Generații de Azi” a fost deosebit de apreciat de tinerii care, inițial, nu erau interesați de perspectivele altor generații. Personalități locale și specialiști în dezvoltare personală au încurajat autocunoașterea și dezvoltarea în cadrul evenimentelor „Intelectoriu nocturn” și „Zilele bibliotecii. Zilele comunității”. Concursurile din cadrul „Ludoteca pentru toate vârstele”, în special „Cupa bibliotecii la dame”, au întărit relațiile intergeneraționale și au demonstrate că biblioteca poate și trebuie să devină al treilea spațiu comunitar, unde utilizatorii sunt susținuți și apreciați.
Clubul Bibliovoluntarilor: idei și inițiative creative
Experiența și dorința de a experimenta alături de tineri au condus la desfășurarea multor activități frumoase, realizate cu sprijinul „Clubului bibliovoluntarilor”, format din tineri din comunitate. Atelierele creative și zonele foto create de tineri au transformat biblioteca într-un loc care unește aspirații și idei.
Planuri
Pentru anul 2025, biblioteca, susținută de Primăria Zagarancea, planifică achiziționarea unui nou calculator pentru a îmbunătăți programul estival „Generații diferite. Conexiuni digitale la bibliotecă”. Acest program oferă oportunități pentru diferite generații de a se conecta și de a împărtăși idei, tinerii având roluri de voluntari și învățăcei pentru a deveni mai productivi online. Programul a evoluat din tabăra de cultură a informației „Exploratori în universul informațional”, desfășurată în vara anului 2024, și din sesiunile digitale realizate cu tinerii din comunitate de către specialiști în IT, care au apropiat tinerii și de inteligența artificială. Pentru că biblioteca este locul ideal pentru a savura o cafea și a discuta cărți și idei cu prietenii, tot în acest an ne propunem un club de vacanță „Cetăți de carte” într-un format inovativ, într-o atmosferă prietenoasă și deschisă.
Un spațiu pentru viitor
Un proverb vechi spune: „Bibliotecile sunt fântânile trecutului. Bibliotecile sunt fântânile viitorului”. Împreună cu tinerii, biblioteca susține acest spațiu „cool” și atractiv, adoptând tehnologia, organizând activități interactive și creând un mediu primitor și dinamic, sprijinind astfel progresul și aspirațiile personale ale membrilor comunității. Astfel, pentru a atrage tinerii, biblioteca se adaptează constant la nevoile lor, realizând anual cercetări pentru a le cunoaște cerințele și prioritățile. Este o mare plăcere să observăm că tinerii noștri sunt capabili, energici, deschiși și dornici de dezvoltare personală și fapte bune.
Tinerii sunt cei ce ne aduc viitorul. Investiția în ei este cea mai bună investiție pentru viitor. Mă bucur extrem de mult, că am putut obține această conexiune. Sunt alături de voi!
Mai multe detalii despre activitatea Bibliotecii Publice Zagarancea aflați, accesând pe facebook Biblioteca Zagarancea.