Căminele culturale sunt acele centre de iluminare și recreere, unde cei dornici de a se îmbogăți spiritual își îndreaptă deseori pașii. Biblioteca din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni face și ea parte din asemenea instituții, numai că aceasta activează de mai mulți ani în condiții nu tocmai favorabile pentru cei care vin și îi pășesc pragul.
Amplasată în imediată apropiere de traseu, întru-un edificiu cu o vechime de 72 de ani, biblioteca respectivă totuși își așteaptă cititorii. Aceștia, însă nu se rețin prea mult în acest loc, pentru că, fiind constrânși uneori de nevoile fiziologice, pleacă de aici, deoarece instituția nu dispune de bloc sanitar. Cel mai mult se resimte acest lucru atunci când la bibliotecă au loc activități de masă, cu participarea copiilor. Neplăcută situație, dar este o realitate despre care am mai scris și altă dată.
Lidia Sinighina, angajată a acestei biblioteci, mi-a spus de multe ori cu indignare: ”Lucrez de mai mulți ani aici, fiindcă iubesc cartea și copiii, dar lipsa unui bloc sanitar ne-a dat bătăi de cap în toate timpurile. Atât eu cât și colegele mele ne străduiam să nu bem prea multă apă pentru a nu căuta mai apoi un veceu. Nu mai puțin negativ și-a pus amprenta asupra sănătății noastre și mucegaiul de pe cărți, căci apa de ploaie își face loc pe sub pereți”. ”Nu pot să nu zic, ne-au făcut reparație, au schimbat pardoseala, au vopsit pereții. Mucegaiul a mai dispărut, dar executarea greșită a unor lucrări nu a schimbat prea mult starea de lucruri, căci pereții se umezesc și podul curge într-un loc, chiar deasupra cărților. Dar principalul, însă nu a fost făcut, veceul, căci, după cum se știe, un gospodar bun de la aceasta pornește”, spune la fel de nemulțumită Ecaterina Gorea, șefa bibliotecii.
Potrivit Mariei Bolotovici, șefa Secției Raionale Cultură și Turism, problema dată este în vizorul autorităților, dar urmează să se decidă cum poate fi soluționată. „În acest an bugetul de care dispunem nu ne va permite să realizăm acest lucru. Ne propunem ca în anul viitor să alocăm sursele necesare pentru rezolvarea problemei cu blocul sanitar. Înțelegem, nu este bine că pe parcursul atâtor ani această problemă nu a fost rezolvată. La instituția respectivă mai sunt încă un șir de probleme nerezolvate, cum ar fi schimbarea geamurilor, a acoperișului, iluminatului în interior, dar sperăm să le rezolvăm pe rând”.
Nadejda Mihai, direc-toarea Bibliotecii Publice raionale ”Dimitrie Cantemir”, în subordinea căreia se află și biblioteca nr. 1 din cartierul Dănuțeni, a menționat, că pentru reparația acestei instituții au fost alocate 106 mii de lei din bugetul Secției Raionale Cultură și Turism și careva surse financiare din bugetul raional. „Aceasta a dat posibilitatea să îmbunătățim aspectul bibliotecii, însă lucru respectiv nu este suficient pentru o activitate corespunzătoare unei instituții culturale. Am făcut demers către autorități să ne permită să ne racordăm la sistemul de canalizare existent în aceeași clădire, unde în trecut a funcționat un bar, sau la canalizarea instituției vecine, secția de înregistrare și evidență a transportului auto, însă până la moment o asemenea solicitare nu a fost satisfăcută”, spune directoarea.