Biblioteca Publică Raională ”Dimitrie Cantemir” este un spațiu atractiv și cu rezonanță pentru toate vârstele și toate generațiile din Ungheni. Oferind programe și resurse gratuite necesare care îmbunătățesc viața fiecăruia și fortifică comunitatea și care a satisfăcut prompt şi calitativ cerinţele informaţionale ale celor 6 736 de utilizatori înregistrați, ceea ce reprezintă 21,8% din numărul de locuitori din orașul Ungheni.
În anul 2021 BPR ”D. Cantemir” a împlinit 75 ani de la fondare. Tot în acest an bibliotecii i s-a atribuit categoria de evaluare superioară (până în prezent biblioteca a avut categoria a doua). În acest sens, ne-am propus să aflăm cu ce realizări din anul 2021 se mândrește instituția și ce surprize pregătește pentru vizitatorii săi pentru anul 2022.
Cel mai mare număr de biblioteci sătești cu categoria a II-a sunt în raionul Ungheni
Contactată de noi, Aliona Manciu, angajată a bibliotecii, ne-a spus că este pentru prima dată când bibliotecile din Republica Moldova trec prin procesul de acreditare. „A fost un proces foarte minuțios și complicat atât pentru noi ca bibliotecă raională dar și pentru bibliotecile publice teritoriale din raionul Ungheni, care datorită instruirilor, ghidării și mentenanței, la 6 biblioteci li s-a atribuit categoria de evaluare II (cel mai mare număr de biblioteci sătești cu categoria a II-a sunt în raionul Ungheni)” a specificat Aliona Manciu.
Tot de la ea am aflat că pe parcursul anului 2021, echipa bibliotecii a reușit să implementeze cu succes și să coordoneze patru proiecte mari. E vorba de ”Democrație sustenabilă prin educație electorală” – informarea și educația electorală a tinerilor din raionul Ungheni. Activitate din cadrul programului de granturi mici ”Bibliotecile – puncte de educare a alegătorilor”, oferit de CICDE, susținut financiar de PNUD Moldova și USAID Moldova. Al doilea e proiectul ”Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” – dezvoltarea jurnalismului comunitar și crearea unei voci media consolidate, prin sporirea nivelului de educație media. Proiect finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, implementat de Asociația „Baștina Frăsinești”. Urmează pe listă ”Echilibru de gen la bibliotecă” – promovarea egalității de gen prin realizarea acțiunilor de schimbare a mentalității, reducerea barierelor psihologice ce țin de prejudecăți prin instruire, informare și comunicare. Implementat de Fundația Progress în 6 comunități din 3 țări. BPR ”Dimitrie Cantemir” este beneficiară. Ultimul e proiectul ”Fii și TU” – încurajarea și promovarea cetățeniei active în rândurile femeilor din mediul rural. Activitate din cadrul proiectul „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” implementat de ERIM, și finanțat de UE și co-finanțat de DRL.
Premii
Iar pentru activismul civic de care a dat dovadă echipa bibliotecii, instituția se mândrește cu multe merite și aprecieri printre care concursul republican „CEL MAI ORIGINAL PROIECT DE PROMOVARE A CĂRȚII ȘI LECTURII, INCLUSIV CU AJUTORUL TEHNOLOGIILOR”, prin inițierea și implementarea proiectului Raional Cultural-Educațional destinat copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică , ”Biblioteca – intersecția cu SuperEroii”.
Planuri pentru 2022
Și pentru că a fost la nivel în anul 2021, în următorul an, echipa bibliotecii publice va fi cel puțin la fel de bună ca în prezent, iar pentru aceasta în 2022 echipa de la BPR „Dimitrie Cantemir” și-au propus drept scopuri: Organizarea spațiului și mobilierului din bibliotecă cu unele elemente pentru a satisface necesităţile utilizatorilor; Extinderea accesului locuitorilor raionului Ungheni la serviciile bibliotecii prin utilizarea Internetului şi a pachetului de servicii de bibliotecă mijlocite prin IT: Prestarea şi promovarea în rândul cetăţenilor a serviciilor egov; Oferirea serviciilor de copiere, multiplicare, scanare; Organizarea cursurilor gratuite de instruire în cunoașterea noilor tehnologii informaționale pentru comunitatea ungheneană; Satisfacerea cerinţelor informaţionale a utilizatorilor astfel ca biblioteca să–şi consolideze poziţia de centru cultural şi educativ: Diversificarea ofertelor bibliotecii pentru diferite categorii de populație prin realizarea performantă a tuturor activităților tradiționale recomandate de Ministerul Culturii și de Direcția Cultură Ungheni pentru anul 2022; Iniţierea şi crearea serviciilor noi de bibliotecă pentru satisfacerea necesităţilor utilizatorilor și membrilor comunității de informare, socializare, dezvoltare și recreere; Promovarea personalităţilor din comunitate prin crearea poveştilor digitale; Prestarea serviciilor inițiate din cadrul centrului inovativ FabLab: 3D, robotica, mașini de cusut, etc.; Dezvoltarea colecţiilor de bibliotecă: Completarea fondului de documente (fie din bugetul instituţiei, fie din alte surse) ținând cont de doleanţele utilizatorilor şi implicarea nemijlocită a lor în procesul de selecţie a documentelor; Fortificarea competențelor de modernizare a bibliotecii publice a bibliotecarilor prin implicarea acestora într-un program continuu de formare profesională; Extinderea reţelei de parteneri în scopul creării punţilor spre dezvoltare.
Astfel spus, și în anul 2022 B.P. „D. Cantemir” va ramâne un spațiu prietenos și deschis vizitatorilor , deoarece aici se pune un puternic accent pe continuarea tradițiilor de performanță construite în timp de biblioteca din Ungheni. „Tindem să aducem inovația în toate sferele de activitate ale bibliotecii, apreciem modernizarea ca o valoare majoră în deservirea cu mult profesionalism, demnitate și fidelitate a cetățenilor. Aspirăm spre armonizarea relațiilor cu utilizatorii și partenerii bibliotecii prin promovarea practicilor flexibile de deschidere, de colaborare, de stimulare a curajului de a promova schimbări pozitive spre binele întregii comunități”, a adăugat la final Aliona Manciu.