Și mai revoltător pentru cetățeni este faptul că în timp ce pe o porțiune din strada Dănuțeni lipsește iluminatul pe o distanță de până la 20 de case, pe celelalte sectoare ale acestei străzi becuri au fost instalate la fiecare stâlp și de cele mai multe ori ele sunt în funcțiune, uneori, și după orele când acesta ar trebui să fie întrerupt.
O locuitoare a cartierului Berești spune că devierile de la programul normal de funcționare a iluminatului stradal sunt din ce în ce mai dese. De multe ori se întâmplă ca în diverse sectoare din Ungheni becurile să fie aprinse ore îndelungate pe marginea drumurilor, cu toate că orașul beneficiază de lumină naturală și, totodată, la fel de multe ori se întâmplă ca bezna să cuprindă aleile și străzile pe timpul nopții, mai ales în cartierul Berești.
„Prelungirea programului de iluminat în afara orelor stabilite mărește factura la curentul electric, ceea ce este o risipă a banilor publici, pe când în timpul nopții unele zone rămân în beznă, fiind nesigure pentru cetățeni”, a comentat femeia, motivându-și nemulțumirea. Dânsa ne-a mai comunicat că a sunat la primărie pentru a anunța despre această neregulă, însă acolo i s-ar fi spus că în zona respectivă s-ar desfășura anumite lucrări, ceea ce nu ar corespunde realității, deoarece dânsa zice că iluminatul pe timp de zi a funcționat câteva zile la rând.
Nicolae Donici, specialist în cadrul Întreprinderii Municipale „Servicii Comunale Ungheni”, ne-a explicat că iluminatul stradal din oraș este conectat la un releu la care se setează ora de stingere și de aprindere. Pe motivul că o bună parte din dispozitivele de iluminat sunt de model vechi, deseori acestea ies din funcțiune și nu mai răspund programărilor la care sunt setate. „Iluminatul stradal este programat să se aprindă la 17.45 și să se stingă la ora 7.15. În cazurile când apar defecțiuni cei care le sesizează trebuie să apeleze lucrătorii de la întreprinderea noastră pentru a ne comunica, iar noi ne deplasăm la fața locului și intervenim”, concretizează specialistul.
În același timp, directorul filialei „RED-Nord”, Valeriu Brînză, spune că, deși ei nu ar avea nicio atribuție cu iluminatul stradal, au un contract de arendă cu primăria prin care permit atârnarea cablurilor pentru iluminatul stradal pe stâlpii ce le aparțin. Totodată dânsul a mai comunicat că o bună parte din străzile iluminate sunt centralizate la un sistem de care se ocupă angajații „RED-Nord”, fiindcă ei lucrează 24/24, dar există străzi unde sunt dirijate autonom de un releu, în cazul unor defecțiuni, ele ar trebui resetate din nou. Directorul a mai spus care ar fi principalele cauze care duc la astfel de devieri: iluminatul pe timp de zi se produce atunci când se efectuează lucrări de reparație, este verificată funcționalitatea acestora sau în situații de avarie, de exemplu, pe strada Dănuțeni 2 săptămâni s-a lucrat la o stație veche, când iluminatul funcționa și pe timp de zi.