Persoanele care doresc să beneficieze de pensia reexaminată din 1 august, anul curent, trebuie să depună o cerere în acest sens până la data de 31 iulie. În caz că nu reușesc din varii motive în luna iulie, o pot face și în lunile următoare. Conform legislației, pensia se reexaminează începând cu luna următoare lunii în care s-a depus cererea. Beneficiarii care solicită reexaminarea pensiilor, vor fi deserviți și în zilele de sâmbătă 11 și 18 iulie, care sunt declarate zile de muncă pentru oficiile teritoriale ale CNAS. Pentru aceste zile, programul de activitate este de la ora 07.00 până la ora 16.00, transmite IPN.
În cadrul unui briefing de presă, Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), a menționat că din 1 iulie, anul curent, dreptul de reexaminare a pensiilor o au cetățenii care și-au stabilit pensia începând cu 1 ianuarie 1999 și au un stagiu de cotizare realizat după data de stabilire a pensiei de cel puțin zece ani.
Conform reglementărilor în vigoare, dreptul se obține prin depunerea cererii la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de reședință, anexând buletinul de identitate și carnetul de muncă. În cazul lipsei carnetului de muncă, persoana consimte reexaminarea dreptului la pensie prin utilizarea datelor din Registrul de Stat al evidenței individuale.
Conform calculelor estimative, sunt identificate peste 13 500 persoane care sunt eligibile pentru a obține dreptul la reexaminarea pensiei. Până la mijlocul zilei de miercuri, 8 iunie, au fost depuse peste 7 800 de cereri, practic 50% din persoanele eligibile. 50% din cererile depuse sunt înaintate de către cetățeni din municipiul Chișinău.
Potrivit directorului CNAS, Casele Teritoriale de Asigurări Sociale activează în deplină capacitate, de la ora 07.00 până la ora 17.00. Toate ghișeele sunt funcționale, inclusiv cele care deservesc și alte categorii de cetățeni.
„Deoarece ne dorim ca fiecare beneficiar de reexaminare a pensiei să obțină cuantumul meritat, CNAS utilizează în calculul pensiei reexaminate atât datele din Registrul de Stat ale evidenței individuale care sunt declarate de fiecare angajator, cât și, în cazul lipsei acestora în sistem, vor fi utilizate informațiile din carnetele de muncă”, a menționat Elena Țîbîrnă.
Potrivit ei, CNAS a asigurat măsuri de protecție în sănătate publică pentru beneficiari în ceea ce ține de mănuși, dezinfectant, doar că persoanele care se adresează trebuie să poarte mască și să respecte distanța socială.