Criza gazelor din Republica Moldova repetă problemele din trecut ale Ucrainei: contractul cu Gazprom a expirat, iar o nouă înțelegere este imposibilă, notează BBC Ucraina, într-un material întitulat „Moldova fără gazul rusesc. Pe ce se răzbună Kremlinul și care e rolul Ucrainei” – transmite IPN.
Trimisul BBC la Chișinău, Steve Rosenberg, amintește că Rusia amenință să lase Moldova fără gaze dacă până la 1 decembrie nu se semnează un nou contract. El se referă și la reprezentanții Republicii Moldova, care spun că prețul cerut pentru gaze este inacceptabil, nedrept și nepotrivit cetățenilor moldoveni. Iar „Gazpromul” răspunde că acesta este un preț corect și plasează răspunderea pentru declanșarea crizei pe seama Moldovei.
Vorbind despre complexitatea problemei, jurnalistul relevă că „Moldova este complet dependentă de gazul rusesc, iar principalul acționar al companiei de gaze a Moldovei este compania de stat rusă de gaze. Și peste 80% din electricitatea moldovenească provine dintr-o centrală electrică deținută de Rusia. Aceasta dă problemei o amploare absolută”.
Se vorbește și despre o datorie de milioane de dolari a Moldovei față de gigantul energetic, continuă jurnalistul. „Suntem gata să plătim. O anumită parte a datoriei într-o perioadă de timp. Dar totul ar trebui să fie transparent. Nu știm de unde a venit această datorie. Dorim să facem un audit, eventual în comun cu Gazprom, pentru a afla cu exactitate cuantumul datoriei și modalitatea de a o achita”, reproduce BBC opinia premierului Natalia Gavriliță.
BBC amintește că Rusia mereu a negat acuzațiile că ar folosi gazul ca armă geopolitică. „Dacă vorbești cu Gazprom sau cu Kremlinul, ei spun că aici nu este politică. Doar afaceri. Ei spun că Moldova îi datorează Gazpromului 700 de milioane de dolari și trebuie să plătească această datorie. Dar după ce anul trecut moldovenii au ales un președinte pro-european, un guvern pro-european și un parlament pro-european, mulți în Moldova sunt siguri că e vorba despre o presiune politică asupra țarii”.
Vorbind despre 15 milioane de metri cubi de gaze împrumutați Chișinăului, care reprezintă 0,08% din rezervele ucrainești la moment, BBC îl citează pe un înalt funcționar ucrainean că „singurul lucru pe care și-l doreste Ucraina este ca Moldova sa returneze acest gaz până la sfârșitul iernii”.
BBC notează și faptul că, pe 26 octombrie, gazele au început să curgă în Moldova prin punctul de control ucrainean Oleksiyivka, de la granița cu Republica Moldova, în regiunea Cernăuți. Anterior, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a spus că Ucraina ar putea furniza Moldovei până la un miliard de metri cubi de gaze.
Jurnalistul amintește și despre reproșurile Moscovei făcute Moldovei pentru susținerea „Platformei Crimeea”, dar și părerile unor figuranți de la Chișinău despre „rusofhobia actualilor guvernanți” și rolul Moldovei de victimă hibridă în contrapunerea Ucrainei cu Rusia.
Totodată, BBC arată că susținătorii actualei guvernării manifestă încrederea că Ucraina, Polonia și România nu vor lăsa Moldova fără gaze la iarnă. Și acuză Statele Unite și Germania, care au permis finalizarea conductei Nord Stream 2, ceea ce îi permite lui Putin să șantajeze Moldova.