Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în continuare reiterează că, deși cazurile de infectare cu noul tip de coronavirus în întreaga lume a scăzut, specialiștii de aici susțin că, COVID-19 rămâne în continuare o urgență de sănătate publică de interes internațional. Aceștia au subliniat necesitatea de a consolida supravegherea și de a extinde accesul la teste, tratamente și vaccinuri pentru cei mai expuși riscului și pentru toate țările să își actualizeze planurile naționale de pregătire și răspuns.
În timp ce situația globală s-a îmbunătățit în mod evident de la începutul pandemiei, virusul continuă să se schimbe și rămân multe riscuri și incertitudini.
Una din măsurile de supraveghere și de protecție pentru a stopa răspândirea COVID-19 a fost purtarea măștilor de protecție. Majoritatea celor care au purtat-o corect, acoperind nasul și gura, i-a protejat să nu ia virusul de la cei bolnavi. Totodată, cei infectați nu l-au transmis mai departe.
La început de pandemie au existat numeroase dezbateri, și la nivel de specialiști, dar și simpli oameni, cu privire la eficacitatea lor. Lucru care a generat în răspândirea multor teorii conspiraționiste. Unele dintre acestea susțin că purtarea îndelungată a măștilor de protecție ar provoca hipoxie (Conform Dicționarului Explicativ al limbii române „hipoxia” e Starea patologică constând în scăderea cantității de oxigen în țesuturi). Portalul stopfals.md a dezmințit acest fals sau teorie conspiraționistă. Ion Marina, neurochirurg la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, care a petrecut mult timp în secția cu pacienți, infectați cu noul tip de coronavirus, dar care și până la pandemie a fost nevoit să poarte timp îndelungat masca de protecție, a explicat reporterilor de la stopfals.md că afirmația că purtatul măștilor poate duce la hipoxie este falsă. „Masca nu afectează în niciun caz problema de sănătate. Din contra, ea ne protejează de diferite infecții. Oamenii cu probleme respiratorii ar trebui să se protejeze de contact cu alte persoane bolnave și să evite spațiile închise”, recomandă Ion Marina. Iar Nicolae Furtună, la acea vreme, deținând funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), a răspuns pentru stopfals.md: „Da, masca îngreunează respirația, dar asta nu înseamnă că la noi mor oamenii de la hipoxie sau se sufocă că au purtat mască”.
Și OMS a dezmințit această teorie: „Utilizarea prelungită a măștilor medicale* atunci când sunt purtate corespunzător, NU provoacă intoxicație cu CO2 și nici deficit de oxigen. Utilizarea prelungită a măștilor medicale poate fi inconfortabilă. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici la deficiență de oxigen. În timp ce purtați o mască medicală, asigurați-vă că aceasta se potrivește corect și că este suficient de strânsă pentru a vă permite să respirați normal. Nu reutilizați o mască de unică folosință și schimbați-o întotdeauna de îndată ce se umezește”.
Altceva însă ar trebui să ne pună pe gânduri – Acestea pe lângă faptul că au o dată de expirare și trebuie schimbate frecvent pentru a ne asigura o protecție cât mai eficientă, mai prezintă și un real pericol pentru mediu dacă sunt aruncate oriunde în stradă, câmpuri, păduri etc. În primul rând, din cauza materialului din care sunt fabricate, polipropilena, care nu se dezintegrează ușor în mediu, dar și a faptului că acestea, odată folosite, sunt acoperite cu bacterii. Astfel, devin purtătoare de virus, ducând în consecință la răspândirea de COVID-19 (dacă facem referire la situația din ziua de azi), iar animalele le pot confunda lesne cu mâncarea și se pot sufoca.
Studiile au arătat că în perioada de vârf a pandemiei, lunar, la nivel global au fost cumpărate 129 de miliarde de măști sau 3 măști per minut. Potrivit Asociaţiei pentru Valorificarea Deşeurilor, în mare parte este vorba despre măști de unică folosință, confecționate din microfibre. Drept urmare, ecologiştii avertizează că este un motiv de îngrijorare, pentru că este un deșeu pe care nu știm să-l acumulăm și să-l distrugem corect și în consecință un pericol real pentru sănătate și pentru mediu.
Într-un material anterior publicat în „Unghiul” șeful secției maladii transmisibile și managementul urgențelor în sănătatea publică la Centrul Sănătate Publică Ungheni, Sergiu Talmaci, ne-a precizat că după ce sunt folosite, măștile trebuie arse și nicidecum aruncate la coșurile de gunoi, în special cele de pe stradă, care nu au capace.