Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, spune că Uniunea Europeană este un ajutor, este „o trambulină”, care oferă posibilitatea să faci un salt mare și frumos. Însă, dacă efortul nu este făcut de sine stătător, UE nu poate prin formulă magică să schimbe situația în țară și să înlăture piedicile cu care se confruntă cetățenii. Declarațiile au fost făcute într-un interviu realizat de BDR Associates, în cadrul unei serii de interviuri tematice cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, transmite IPN.
Bartłomiej Zdaniuk a menționat că își amintește foarte bine ziua de 1 mai 2004, când a devenit membru UE. Potrivit lui, în acea zi, parcă nu s-a schimbat nimic, polonezii respirau același aer. Și acea zi nu a fost un început, ci o continuitate a eforturile făcute mai înainte. În opinia sa, Polonia nu ar fi reușit dacă înainte nu ar fi schimbat modul de gândire.
Ambasadorul Poloniei își amintește perioada de la începutul anilor 90, când era conștientizat faptul cât de mare este discrepanța în raport cu statele occidentale. „Și aici este vorba despre lucruri practice – drumurile, autostrăzile, orașele, economia, mediul de afaceri etc. Starea acestor lucruri era un motiv de rușine. Și iată că această rușine ne-a stimulat să facem progrese acasă. Pornind de la lucruri mici, dar un pas spre o direcție mai bună, și încet pașii se adună, astfel contribuind la un progres mai mare, mai vizibil, iar oamenii apreciază acest lucru”.
Bartłomiej Zdaniuk a spus că statul și oamenii trebuie să facă tot ce este posibil pentru a obține progrese, oricât de mici. „Și aceste lucruri trebuie făcute de cetățeni și elita moldovenească. În acest sens, UE vine ca sprijin și oferă posibilitatea de a face unele lucruri mai repede. De asemenea, pentru a folosi experiența unor țări care au trecut deja prin provocări asemănătoare și acum sunt membri ai Uniunii Europene”.
Cât despre pandemia COVID-19, ambasadorul a declarat că, în primul rând, fiecare trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să facă treabă la el acasă, la el în curte, cum este și firesc. „Și în acest sens este un îndemn la responsabilitate în ceea ce ține de gestionarea afacerilor țării. Altceva ține de faptul că în jurul fiecărui stat sunt și alți parteneri, cu care, împreună, pot fi făcute lucruri frumoase, pentru a depăși starea de pandemie”.
Potrivit lui, fiecare stat face tot ce poate pentru a avansa într-un domeniu, iar al stat în alt domeniu. „Acest lucru s-a demonstrat în rândul statelor UE. Statele europene au venit cu sprijin pe plan bilateral, dar și la nivelul UE pentru cetățenii Republicii Moldova. Și dacă ar fi adunate toate la un loc, ar fi vizibilă mărimea acestui sprijin, fie că este vorba despre echipamente, fie că este vorba despre alte dimensiuni care contribuie la dezvoltarea țării, precum proiectele realizate în comun”.
Bartłomiej Zdaniuk a mai spus că această perioadă este o probă pentru toți, un examen, poate chiar de conștiință – pentru fiecare, ca persoană individuală, dar și ca și comunitate.