„Bărbații care urăsc femeile” de Stieg Larsson este primul roman din trilogia Millenium. E unul captivant, dacă vă zic că m-a ținut trează o noapte întreagă nu o să mă credeți, dar dacă îl veți citi atunci o să mă credeți și o să înțelegeți de ce. În general, literatura scandinavă e ceva căruia îi spunem original (tinerii i-ar spune cool), e misterioasă, e gri și, totodată, atrăgătoare, are ceva magic care atrage cititorul.
„Bărbații care urăsc femeile” tratează teme profunde, precum corupția, violența împotriva femeilor și lupta pentru dreptate, dar și efectul propagandei. Larsson abordează aceste subiecte cu sensibilitate și profunzime, oferind cititorilor o perspectivă realistă asupra problemelor din societatea contemporană.
Cartea urmărește povestea lui Mikael Blomkvist, un jurnalist de investigație, și a lui Lisbeth Salander, o hackeriță talentată și rebelă, care lucrează ca liberă profesionistă.
Mikael este judecat pentru defăimarea unui alt magnat suedez (e o sentință de 3 luni de închisoare), până a-și ispăși pedeapsa este invitat de avocatul lui Henrik Vanger, multimilionar suedez, unde i se propune să investigheze dispariția nepoatei dragi. E o investigație aproape care nu duce nicăieri, având în vedere că fata a dispărut acum 40 de ani, că unchiul a făcut tot ce s-a putut, a strâns date, informații în câteva cutii voluminoase pe care jurnalistul trebuie să le parcurgă minuțios.
Larsson construiește o poveste complexă, plină de intrigi și suspans, care dezvăluie treptat conexiunile dintre diferite personaje și evenimente din trecut. Protagoniștii sunt foarte bine conturați, iar evoluția lor pe parcursul romanului este spectaculoasă. Mikael este prezentat ca un jurnalist priceput și curajos, în timp ce Lisbeth este o figură misterioasă, dar puternică și inteligentă și una dintre femeile care a avut de suferit din cauza bărbaților.
Pe lângă aspectele sociale, „Bărbații care urăsc femeile” este și o poveste palpitantă despre conspirații, secrete și răzbunare. Acțiunea plină de răsturnări de situație menține interesul cititorului pe tot parcursul cărții, făcându-l greu de pus jos.
În concluzie, romanul lui Stieg Larsson este o lectură captivantă și provocatoare, care combină elemente de mister, dramă și comentarii sociale într-un mod foarte eficient. Este o carte care rămâne cu cititorul mult timp după ce a fost închisă, invitând la reflecție și discuții pe marginea temelor abordate.