Avocatul Iosip Andrei susține că, din 1 august 2018, se prejudiciază grav interesele patrimoniale ale companiei „Central House” și ale creditorilor, compania fiind proprietara de drept a mai multor bunuri imobile amplasate pe strada Mitropolitul Varlaam, cu o suprafață totală de 2700 de metri pătrați.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul care reprezintă interesele companiei „Central House” a precizat că aceasta mai mulți asociați, printre care SRL „Ubicuit Group” cu cota parte de 70%, persoana fizică Vitalie Perciun – 20%, și alte trei persoane fizice străine, care au în total o cotă parte de 10%. Vitalie Perciun, exercitând funcția de administrator statutar al „Central House”, s-a adresat cu o cerere introductivă privind intentarea procedurii de insolvență față de întreprinderea pe care o conducea, invocând incapacitatea de plată a acesteia.
„Printre creditorii „Central House”, domnul Perciun Vitalie a nominalizat compania „Central Group”, care este o companie afiliată, persoana fizică Perciun Vitalie și bugetul de stat. În mod evident, la cererea introductivă a „Central House” s-a alăturat și compania „Central Group”. Ca rezultat, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău din 10 iunie 2020, a fost admisă cererea introductivă depusă de administratorul statutar al „Central House” și cererea de alăturare înaintată „Central Group”, și s-a intentat procedura de insolvabilitate în privința debitorului „Central House”, fiind constatată incapacitatea de plată a acesteia”, explică avocatul.
Prin hotărârea de intentare a procedurii de insolvabilitate, instanța a împuternicit administratorul insolvabilității să preia în posesie și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile ce aparțin masei debitoare SRL „Central House”. Este vorba despre acele bunuri care se află în proprietatea debitorului la data intentării procedurii de insolvabilitate. În urma analizelor, s-a stabilit că „Central House” deține în proprietate mai multe bunuri imobile amplasate pe strada Varlaam, cu suprafața de 2700 de metri pătrați. S-a mai stabilit că din 1 august 2018, „Central House”, condusă de Vitalie Perciun, a încheiat un contract de locațiune cu compania „Central Group”, companie afiliată lui, el fiind și administrator. Conform acestui contract, toate bunurile imobile ce aparțin companiei „Central House” cu drept de proprietate au fost transmise în locațiune companiei „Central Group”, pentru o perioadă de 29 de ani. Acest contract este semnat de ambele părți de același Vitalie Perciun, care avea calitatea de administrator al ambelor companii.
Conform contractului, din 1 august 2019, compania „Central House” primește plată de locațiune în mărime de 3 euro pentru metru pătrat. În continuare, compania „Central Group”, oferă bunurile în sublocațiune la circa 60-70 de chiriași, prețul variind între 40-50 de euro pentru un metru pătrat, la care se mai adaugă suma pentru serviciile comunale și serviciile de pază.
Apărătorul precizează că pentru perioada locațiunii, din august 2018 și până în prezent, companiei „Central House” i-a fost creat un prejudiciu patrimonial de circa 2,5 milioane de euro. Recent, compania „Central Group” a fost notificată de către administratorul insolvenței despre încetarea relațiilor de locațiune și obligarea predării către administratorul insolvabilității a bunurilor ce fac parte din masa debitoare. Ultimul însă refuză executarea cerințelor administratorului insolvabilității, motivând prin faptul că contractul de locațiune este legal și este încheiat pe un termen de 29 de ani.
Andrei Iosip a declarată că sunt și tentative ale SRL „Central Group” de a obține emiterea unei încheierii judecătorești ilegale cu privire la confirmarea unei încheieri arbitrale și eliberarea titlului executoriu în acest sens pentru a suspenda efectul juridic al acțiunilor administratorului insolvabilității.
Avocatul a mai spus că, anume acțiunile SRL „Central Group” urmează a fi calificate ca ilegale și infracționale, or această companie beneficiază de venituri colosale de pe seama pierderilor suportate de debitorul SRL „Central House”, care a ajuns în insolvență doar ca urmare a acțiunilor lui Vitalie Perciun.