Vremea caldă cu precipitaţii din ultima perioadă favorizează dezvoltarea mai multor specii de boli la viţa-de-vie, anunță Direcţia Protecţia Plantelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Una dintre acestea, foarte periculoasă pentru cultură, este mana viţei-de-vie. În funcție de condițiile climaterice și intensitatea atacului, aceasta poate duce la distrugerea totală sau parțială a inflorescențelor și boabelor.
Atacul are impact semnificativ asupra calității strugurilor și vinului, cât și asupra cantității recoltei. Foarte periculoasă este infectarea viilor de mană de la faza de formare a inflorescenţelor şi până când bobiţele ating mărimea bobului de mazăre, anunță specialiștii, fiindcă ciuperca atacă toate părțile verzi ale plantei.
Aceștia descriu prezența ciupercii prin apariția petelor decolorate de culoare gălbuie în dreptul cărora apare după o perioadă de timp un puf albicios. Mai târziu petele se necrozează, se usucă și țesutul se rupe. Pe boabele tinere, când umiditatea aerului este ridicată, apare un puf alb.
O altă maladie a viţei de vie nu mai puţin periculoasă este făinarea. Aceasta atacă toate organele verzi ale viţei de vie. Acoperă frunza cu depunere albă-cenuşie. La maturitate aceşti spori se răspândesc uşor prin curenţii de aer, nimerind pe frunze, lăstari, bobiţe, sporii germinează şi infectează organele viţei-de-vie. În funcţie de condiţiile climatice infectarea plantei continuă pe toată perioada vegetaţiei. Se infectează bobiţele, care se acoperă cu o depunere cenuşie. Bobiţele nu mai cresc, altele continuă creşterea, dar pieliţa se întăreşte, crapă – are loc afectarea caracteristică bolii, când se văd seminţele. La infectarea lăstarilor ciuperca pătrunde în ochiurile de întemeiere, unde rămâne până în primăvară, explică specialiștii din cadrul direcției.
În scopul prevenirii și combaterii dăunătorilor, pentru protecţia culturii, se recomandă tratamentele cu produsele de uz fitosanitar pentru combaterea manei şi făinării, cu produse omologate. Specialiștii recomandă primul tratament în faza de creştere a lăstarilor, la atingerea lungimii acestora de 15-30 cm. Următoarele tratamente obligatorii se vor efectua în faza rămolire a inflorescenţelor şi imediat după înflorit.
Pentru diminuarea impactului negativ al bolilor, foarte importantă este aplicarea corectă a lucrărilor de întreţinere a butucului (tăiat, legat, copilit, prăşit, dezfrunzit şi alte măsuri).
Tratamentele efectuate împotriva manei şi făinării vor proteja viţa-de-vie şi de alte maladii, cum ar fi antracnoza, brener, putregaiul alb şi cenuşiu.
Despre produsele care sunt puse la îndemâna vierilor, dar și la ce prețuri se găsesc acestea pe piața ungheneană, am consultat recomandările unui vânzător dintr-un magazin agricol.
„Zilnic vin oameni care solicită așa tip de preparate. Majoritatea se dizolvă într-o cantitate de 10 litri de apă. Pentru făinare, de exemplu, noi avem în vânzare produse precum cabrio top, falconul, flint, stroby, prețul acestora pornește de la 10 lei și crește până la 35 de lei pachetul. Pentru mană, avem aliette, merpanul, zeama bordoleză, melody și prețul acestora variază între 10 și 35 lei”, comunică vânzătoarea.
Aceasta recomandă ca vița-de-vie să fie stropită cel puțin de două ori, înainte și după înflorire.