O locuitoare a unui sat din raionul Ungheni care s-a prezentat Maria a înaintat, la rugămintea colegilor sale „de breaslă”, câteva întrebări concomitent, destul de importante pentru săteni. Ea a explicat că anul acesta vacile nu au fost vaccinate, cică, din lipsă de vaccinuri, cu toate că anul trecut acest lucru s-a făcut gratuit, mai bine zis, vaccinul era gratuit. La fel, potrivit ei, anul acesta de la vaci nu s-au luat analize de sânge. Dânsa consideră că certificatele privind sănătatea vacilor lor sunt doar nişte fiţuici. Ar fi probleme şi cu medicii veterinari, prea puţini la număr, unul la câteva sate, poate de aceea de câte ori te adresezi, el mereu e ocupat.
În plus, vânzătorii de produse lactate ar dori să ştie cât costă analizele de brânză, smântână sau lapte. De ce la piaţă nu sunt afişate tarifele: se pare, până al 10 kg de brânză – 4 lei, mai mult – 9, de cât produs e nevoie pentru a face analizele şi în ce măsură putem avea încredere în aceste analize, adică, cum sunt efectuate? Femeia mai pune o întrebare destul de rezonabilă: de ce la noi nu le poţi întreba nimic pe persoanele cu funcţii de răspundere, pe loc eşti declarat duşmanul nr. 1, şi se va aminti despre tot, de unde eşti, cine eşti, vei mai fi şi ameninţat că ai îndrăznit să deschizi gura.
Grigore Popa, şeful Direcţiei sănătatea animalelor în cadrul Direcţiei pentru Siguranţa Alimentară a raionului Ungheni, a explicat că o dată pe an vacile – circa 5000 de capete – sunt vaccinate împotriva antraxului. Acum vaccin nu este, dar trebuie să fie adus în septembrie, ce-i drept, chiar dacă ar fi, pe arşiţă nimeni nu ar risca să le vaccineze – există riscul ca vacile să se îmbolnăvească. Dânsul speră că în septembrie sau octombrie vacile vor fi vaccinate şi se vor recolta probe de sânge pentru leucoză şi bruceloză. În toată ţara acest lucru nu s-a făcut. De obicei, lucrările respective se efectuează în mai, dar anul acesta, până a fost organizată licitaţia, până au cumpărat vaccinul, până va fi livrat de peste hotare – pe al nostru nu-l avem… Specialistul ne-a liniştit că vacile mai au imunitate de anul trecut.
Referitor la medicii veterinari interlocutorul a menţionat că într-adevăr, nu sunt suficienţi. Au doar 13 specialişti, 8 dintre care sunt pensionari, au încheiat contracte cu direcţia şi deservesc 75 de sate din raion. Serviciile ce se referă la tratarea animalelor domestice sunt contra plată, iar vaccinarea contra antraxului pentru toate animalele, nu numai vaci, e din contul statului.
Discuţia cu Valeriu Echim, şeful Direcţiei Siguranţa Alimentelor, am început de la tarifele pentru expertiza sanitar-veterinară a produselor lactate care, apropo, sunt la laborator. O partidă de orice produs mai mică de 6 kg costă 3 lei, între 6 şi 10 kg – 4 lei, între 10 şi 50 – 9, peste 50 – 18, iar brânza de oi până la 10 kg – 9 lei, peste 10 kg – 18 lei. Dânsul a făcut trimitere la Legea nr. 221-XVI din 19.10.2007. Ce fel de analize se fac şi în ce mod? Pentru aceasta, spune interlocutorul, există indicaţii metodice, în conformitate cu care se efectuează analizele, nu aşa cum vrea cineva. Iar să explicăm cum se desfăşoară, ce se adaugă, chipurile, e neserios, oameni buni. „Nu pot să vă explic procedura la fiecare produs, începând cu analiza organoleptică. Se efectuează analize fizico-chimice – la prospeţime, grăsime, fracţie uscată. Există un aparat care în câteva minute dă câţiva indici”, spune Valeriu Echim. Vreau să precizez, bâlbâindu-mă, că oamenii văd doar cum se iau probele, dar drept răspuns aud că, cică, oamenii au coborât până la asemenea ticăloşie încât presupun că acolo se fură, acolo se vinde. „Dacă sunt plângeri, trimiteţi-i la noi, eu am să le arăt personal totul”. „Nu vor veni ei la dumneavoastră, ca să nu aibă neplăceri”. „Aşa vi se pare. Veniţi la piaţă şi veţi vedea că se ia o lingură de smântână de 10-15 grame, dar la toţi se creează nu ştiu ce impresie. Desigur, eu prima dată vorbesc aşa, pe un ton ridicat, dar… când se zice că nu sunt tarife, dar ele sunt la laborator, şi probele nu se iau aşa cum spuneţi dvs, la „ferestruică”, ci selectiv, pe loc, nu aşa că se aduce produs bun, noi analizăm întreaga cantitate de produs. Laborantul se duce pe loc, ca să vadă toată producţia, verifică câtă marfă este. Noi trebuie să garantăm calitatea eliberând un document de expertiză, ne asumăm răspunderea. Cum poţi să-ţi asumi responsabilitatea dacă ai făcut expertiza unei sticle de lapte, iar sub tejghea mai sunt 10? Despre ce fel de râuri de lapte e vorba, dacă se mulg câte 10-15 litri de lapte? Unii au coborât la cel mai de jos nivel”, spune dânsul cu reproş.
Am fost nevoită să cer iertare şi să-mi iau rămas bun, deoarece mânia interlocutorului era de neînţeles. Dar, în calitate de cumpărător, aş dori, şi am acest drept, să ştiu care e procedura analizelor, deoarece ceea ce văd duminicile, când mă duc la piaţă, îmi arată alt tablou: vânzătorii, nu exclud că sunt cei care au întârziat, parcă aduc produsele „la ferestruică”, se ia proba, se pune sub tejghea, – poate acolo stă acel aparat cu şase funcţii – se eliberează actul. De ce să nu fie explicat acest lucru?