Gazul natural a ajuns în orașul Ungheni în 2002, apoi în raion. A venit și a simplificat viața în multe privințe, în special pentru orășeni. De asemenea, i-a bucurat pe locuitorii mai multor sate din zona Prutului, de la Frăsinești până la Petrești. Ce-i drept, bucuria sătenilor n-a durat mult timp, pentru că prețul gazelor a crescut brusc și au fost nevoiți să uite de încălzirea caselor cu gaz, dar le-a rămas bucuria că nu trebuie să care butelii de gaz și să caute unde pot fi alimentate. După aceea, pe un anumit timp, oamenii și-au pierdut interesul pentru dezvoltarea rețelei de gaz, mulți au explicat că nu merită să „tragi” gazul în casă, cheltuind mulți bani, doar de dragul aragazului.
Azi directorul întreprinderii de distribuție SRL „Ungheni-Gaz”, Sergiu Cațer, spune că planurile pentru dezvoltarea rețelei sunt substanțiale. Dacă planurile pentru viitorul îndepărtat includ gazificarea Sculeniului și Corneștiului, atunci în viitorul apropiat se prevăd investiții în dezvoltarea rețelei în satul Pârlița și, s-ar putea spune, în cartierul acestuia, Nicolaevca Veche. În orașul Ungheni, este planificat să se înlocuiască 8 dulapuri de distribuție cu altele, mai puternice, astfel încât să nu existe probleme cu insuficiența de gaze în sezonul de încălzire. În plus, trebuie făcute trei bucle. Ce-i asta? Specialistul explică că se conectează trei dulapuri, iar atunci când unul dintre ele se defectează brusc sau trebuie reparat, în locul lui vor lucra celelalte două. Cel puțin atunci consumatorii nu vor avea probleme cu alimentarea. În general, încearcă să instaleze mai multe bucle, mai ales acolo unde există clădiri cu multe etaje. Adevărat, anul viitor este planificat să se facă încă un punct de distribuție principal (PDP) din direcția combinatului de covoare pentru a evita surprizele, chipurile, trăim în secolul XXI și oamenii nu ar trebui să aibă probleme cu serviciile.
Este clar că vorbim despre îmbunătățirea aprovizionării cu gaz, dar aș dori să știu despre extinderea rețelei și creșterea numărului de consumatori. În prezent, locuitorii din Valea Mare, Buzduganii de Jos și Buzduganii de Sus ar fi conectați la conducta de gaz. Deși pandemia a întârziat această lucrare – contoarele de gaz au fost aduse nu demult, însă de la 1 august vor începe instalarea acestora la consumatorii noi. În Petrești, unde au așteptat mult timp ca gazele să ajungă în sat, a fost instalat un dulap de distribuție mare și este posibil ca gazul să ajungă în casele locuitorilor de pe alte trei străzi, deși totul depinde de numărul total de doritori.
Numărul consumatorilor crește și în cartierul numit Curculiovca din municipiul Ungheni. Conducta de gaz, potrivit specialistului, a fost instalată pe întreaga stradă unde se construiesc case, mai ales că este prevăzut să se construiască drumuri acolo și, ca să nu iasa ca de obicei, să se contruiască drumul, apoi să înceapă a săpa tranșee, încearcă să prevină acest lucru, prin urmare, în Valea Mare intenționează să construiască o conductă de gaz acolo unde este prevăzută repararea drumului.
Interlocutorul a men-ționat că și locuitorii satului Elizavetovca doresc să aibă gaz. Deși punctul de distribuție a fost instalat acolo mai devreme, nu existau persoane dispuse să aibă gaz. Probabil, nu aveau bani. Este adevărat, pentru asta va trebui mai întâi de elaborat un proiect.
Rețeaua se dezvoltă, nu stă pe loc, ceea ce este o veste bună. Întreb, cum rămâne cu construcția noii conducte de gaze Iași-Chișinău care va schimba imaginea alimentării cu gaz în raion? Specialistul spune că nu au gde-a face cu el și este încă dificil să spui ce și cum va fi. El poate spune doar că „Moldova-Gaz” SA este furnizor de gaz, iar SRL „Ungheni-Gaz” este distribuitor.
Potrivit primarului comunei Valea Mare, Alexei Antoci, în satul Buzduganii de Jos jumătate din gospodării sunt conectate la conducta de gaz. Dacă primăria „trage” rețeaua de gaze în sat și caută fonduri, spre case oamenii trebuie să tragă pe cheltuiala lor. Plăcerea de a avea gaz în casă costă, potrivit primarului, 3000-4000 de lei. În Buzduganii de Sus conducta de gaz este instalată într-o parte a satului, dar locuitorii nu au fost încă conectați. „Singurul sat în care nu există gaze este Morenii Vechi. Avem proiect, dar nu sunt bani, deși, cu siguranță, vreau să gazific întregul sat, dar încă nu există o soluție pozitivă a problemei. Și este greu de spus când va fi ”, a menționat sursa. În satul Valea Mare este gaz, cei care și-au dorit și au avut posibilitatea s-au conectat mai devreme, sunt doritori și acum, dar pentru tot e nevoie de bani. Practic, oamenii instalează gaz pentru aragaz, fiindcă sunt necesare investiții mari pentru încălzire (minicentrală, calorifere care trebuie umplute cu ceva), iar cheltuielile pentru sezonul de iarnă par să fie aproape aceleași, indiferent dacă este încălzită casa cu gaz sau cu lemne.