Funcționari publici din cadrul Primăriei orașului Ungheni și consilieri locali au participat, săptămâna trecută, la un atelier de lucru organizat de către Asociația Presei Independente în parteneriat cu echipa redacțională a ziarului „Unghiul”. Moderatorii au ales o temă actuală și importantă privind administrarea unei localități – modalitățile de asigurare a transparenței în procesul decizional.
Au fost abordate mai multe aspecte, cum ar fi prevederile cadrului legal, cerințele minime de asigurare a transparenței, importanța și necesitatea efectuării consultărilor publice, etapele de organizare, informarea părților interesate despre rezultatele consultărilor.
Astfel, cadrul legal, care reglementează asigurarea transparenței în procesul decizional este: Legea nr. 239-XVI din 13.11.2008 privind transparența în procesul decizional, Legea privind accesul la informație nr. 982-XIV din 11.05.2000, Hotărârea Guvernului nr. 96 din 16.02.2010 „Cu privire la acțiunile de implementare a Legii nr. 239 – procesul decizional”, dar și alte acte legislative și normative care reglementează activitatea administrației publice locale, etc. După cum a menționat și Inga Burlacu, consultantă API, cetățenii trebuie să fie informați despre activitățile autorităților, deciziile aprobate și executarea lor, iar autoritățile să consulte locuitorii orașului prin diferite modalități despre deciziile luate, să discute viziunile lor depspre dezvoltarea comunității, după care să colecteze aceste propuneri pentru o mai bună gestionare a comunității. „ E foarte important să fie creat un parteneriat viabil între autorități și cetățeni, ca și comunitatea să simtă că autorităților le pasă de opiniile și sugestiile cetățenilor, că și ei doresc să se implice în luarea deciziilor”, a mai adăugat consultanta.
Participanții au aflat și despre modalități concrete de consultare, cum ar fi crearea grupurilor de lucru, audieri publice, sondaje de opinie, referendum. S-au menționat și alte modalități, mult mai simple, dar la fel de eficiente: adunări cetățenești, comitete ale comunității, adunări de cartier, discuții bilaterale sau grupuri tematice pe rețele de socializare.
Vlad Savin, arhitect-șef al orașului Ungheni, a menționat că asigurarea transparenței procesului decizional este un element principal în administrarea publică locală, doar că nicăieri nu se pune accent pe școlarizarea cetățenilor, care ar trebui să participe la luarea diferitor decizii: „De multe ori, când organizăm astfel de consultări, ne convingem că majoritatea propunerilor deseori sunt subiective, în unele situații mai mult încurcă decât ajută autorităților în luarea deciziilor obiective. De aceea trebuie organizate ateliere de lucru cu participarea diferitor categorii sociale pentru o discuție constructivă, bilaterală și cu propuneri concrete”. La rândul ei, Inga Burlacu a adăugat că organizarea consultărilor publice este o prevedere a legislației care trebuie respectată, iar cetățeanul va fi educat, va veni cu soluții și propuneri constructive doar atunci, când astfel de consultări vor fi organizate cât mai des în diferite regiuni ale orașului, cu diferite grupuri de cetățeni activi.