Un grup de locuitori ai satului Cioropcani s-a adresat la redacție și a rugat să-i ajutăm consătencei lor, mai bine zis, să intervenim pentru a o izola de soțul-despot care o snopește în bătaie pe sărmana femeie. Potrivit lor, din această cauză, recent, ea chiar ar fi ajuns la spital. Și la primărie, și polițistul de sector ar ști despre acest lucru, dar nu iau măsuri, spun că nu-l pot găsi acasă pe bărbatul bătăuș. Oare chiar așteaptă să se întâmple o nenorocire, doar a fost deja la ei în sat un caz când soțul și-a bătut soția până la moarte și copilul a rămas orfan.
Primarul a pus punct. Dar nu definitiv
Primarul comunei, Victor Robuleț, s-a mirat: cum nu se iau măsuri, doar s-a intentat un dosar penal și se efectuează ancheta. În același timp, nu rareori se întâmplă că femeile care au deja copii adulți, stimați în sat, se rușinează să se ducă la poliție și să se plângă. Da, se pare că ultima dată bărbatul destul de tare a bătut soția și primarul atunci a sfătuit să cheme ambulanța și să anunțe poliția. Nu se poate să chinui o femeie fără a fi pedepsit, așa că s-a deschis dosar penal, au venit anchetatorii, au vorbit cu vecinii.
„Ni s-a dat prea devreme democrația. Înainte alcoolicii erau duși la tratament fără să-i întrebe, vrea el sau nu. Iar acum îi întreabă. De ce o fac? Care bețiv va recunoaște că are nevoie de tratament? De aceea refuză, e lăsat să plece acasă, unde continuă să terorizeze familia”, spune primarul. Într-adevăr, în luna noiembrie a anului trecut în sat a fost deja un astfel de caz. În prezent, agresorul e închis, iar copilul trăiește la mătușa sa. În sat toți știau că bărbatul își maltratează soția, iar ea nu voia să declare.
Problema, consideră interlocutorul, constă în faptul că aproape în fiecare a doua casă din sat se vinde „dihlofos”, bărbații beau și umblă ca narcomanii, iar ca să cumpere această poșircă duc lucrurile din casă. De ce e dihlofos? De aceea că e un fel de alcool tehnic sau altceva, de la care consumatorii își ies din minți.
Du-te unde știi
Ce să facem mai departe? Să precizăm dacă e intentat dosar penal și ce e în stare să întreprindă în general o femeie în astfel de cazuri, ce se poate de făcut ca cel care dă frâu liber mâinilor să nu se apropie de ea? Dar nu e deloc ușor. În organele de drept cineva e la cursuri, altul în deplasare, altcineva roagă să vii după amiaza, deoarece nu e o convorbire telefonică cum se poate proteja o sărmană femeie de soțul ei tiran, cineva recomandă să apelăm la Hâncești — acolo se află serviciul de presă al Inspectoratului de Poliție. Desigur, în vremuri de transparență ar fi bine să avem un singur purtător de cuvânt în toată țara. Iar eu mă gândesc la femeia care, mai știi, va avea curaj să-l denunțe pe călău cât timp și prin câte birouri va trebui să umble.
Ne-au liniștit cuvintele șefului-adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, Constantin Potlog, că victima violenței pentru un timp o pot caza la centrul de plasament de la Sculeni sau la Centrul „Credo” din Ungheni.
Apropo, articolul 201 prim al Codului Penal „Violența în familie”, punctul (2) c) faptele care au cauzat vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, se pedepsește cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 6 ani. Autorul și-a asumat îndrăzneala de a califica daunele aduse sănătății ca fiind de gravitate medie.