Cu pași mărunți și resurse insuficiente pentru problemele de infrastructură din localități, conformându-se totodată și măsurilor restrictive impuse de starea de urgență, primarii încep, rând pe rând, lucrările de reparație a drumurilor.
În satul Măgurele, spre exemplu, cele 98 mii lei nu au ajuns decât pentru reparația unei porțiuni de 200 m în variantă albă, a drumului care pornește din centru și se întinde până la biserica localității. Andrei Căldare, primarul satului, spune că resursele financiare nu se ridică la nivelul necesităților, dar mai speră la continuarea proiectului „Drumuri Bune”, referitor la care președintele țării, Igor Dodon, a dat asigurări că va continua.
Potrivit unei declarații în cadrul emisiunii „Pre-ședintele răspunde”, săptămâna trecută acesta afirma că 1,3 miliarde de lei au fost introduse în Bugetul de stat, inclusiv bani de la Federația Rusă, care prevăd că în fiecare localitate, sat va fi alocat câte cel puțin 1 milion de lei pentru rezolvarea unei probleme concrete din acea localitate, a drumului care va fi ales de conducerea locală, primarul, consilierii, împreună cu localnicii.
În aceeași situație se află și autoritățile publice locale din orașul Cornești. Vera Buga, primara orașului, susține că până la venirea ei în calitate de primar, nimeni nu s-a mai ocupat de reparația drumurilor. Chiar și până acum mai bine de 40% din drumurile orașului, sunt drumuri de țară. Din bugetul preconizat pentru acest an, 351 mii lei, au fost reparate 3 străzi: str. Cantemir, Codrului și intersecția Porumbescu cu 31 august. În total 720 de metri liniari de drum de pământ au fost acoperiți cu variantă albă. Drumurile au o lățime de 4 metri, iar împreună însumează circa 2880 metri pătrați.
Alexei Antoci, primarul comunei Valea Mare, a început și el valorificarea celor 360 mii lei alocați din Fondul Rutier. Lucrările au început pe strada Manole Miscu din Valea Mare, iar costurile s-au ridicat la 180 mii lei. Cu cealaltă jumătate din suma disponibilă, urmează să fie asfaltată o porțiune de drum din Buzduganii de Sus, care se află în pantă și deși la moment este în variantă albă, este problematică pentru cetățeni.
O problemă a amplasării geografice nefavorabile persistă și în comuna Măcărești. Potrivit primarului, Sergiu Manciu, 85% din drumurile localității se află pe deal, iar 15% cu risc de inundații. Banii care se alocă nu le ajunge, decât pentru reparația în variantă albă a drumurilor, însă ploaia spală acel pietriș și în fiecare an sunt nevoiți să o ia de la început, astfel nu mai ajung, ca alte localități, să acopere varianta albă cu asfalt.
„Anul acesta ni s-au alocat 519 mii lei. Până acum am reparat două porțiuni de 700 metri și 150 m în variantă albă în 3 straturi. Pentru acestea s-au cheltuit 247 mii lei. După ce vor fi recepționate, vom continua cu alte două porțiuni. Speranța noastră rămâne proiectul „Drumuri Bune” în urma căruia ni s-ar reveni puțin peste un milion, bani din care am putea asfalta 600 metri de drum spre Gimnaziul Frăsinești”, a conchis primarul.
În așteptarea finanțării pentru programul „Drumuri bune 3” este și primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc. Până atunci, acesta a început valorificarea celor 412 300 lei din Fondul Rutier. Potrivit primarului, la recomandarea Inspecției Financiare de Stat, după efectuarea auditului, autoritatea publică locală poate contracta pentru serviciile de reparație a drumurilor doar firme specializate. Ca urmare a acestei recomandări, din suma respectivă se vor efectua servicii de reparație curentă în variantă albă în satul Zagarancea pe străzile de circulație intensă, iar în satul Semeni s-au efectuat lucrări de plombare a drumului de asfalt vechi, care era într-o stare destul de gravă.
Cât despre satul Elizavetovca, primarul precizează că pentru anul viitor se preconizează realizarea drumurilor în variantă albă după construcția apeductului care va implica lucrări majore de terasament, săpături pentru instalarea conductelor de apă.