Declarația a fost făcută de către ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Bolea, după intervenția șefului Direcției Agricole Ungheni, Viorel Scutaru, în cadrul unei ședințe online.
Șeful Direcției Agricole Ungheni a specificat că satele de la frontieră sunt cele mai afectate din cauza grindinii. Localitățile care au avut de suferit cel mai mult de pe urma ultimelor căderi de grindină sunt: Zagarancea și Măcărești. „Ambele zone sunt la hotar cu UE. Din discuțiile cu Serviciul antigrindină am înțeles că ei nu au dreptul să împuște cu 10 km până la hotar. Bănuim că din acest motiv au fost afectate zonele respective. Avem ani la rând când zona Zagarancea este afectată de grindină și este evident că zona respectivă nu este sub protecție”, a menționat Viorel Scutaru.
În acest context, vicepremierul Vladimir Bolea, a precizat că autoritățile dezvoltă un nou sistem pentru a fi protejate de grindină și zonele de la hotar. „Aceeași ioni de argint nu vor fi deplasați cu rachete în nori, dar vor fi răspândiți cu ajutorul dronelor. După ce va avea loc etapa de testare, noi vom putea utiliza acești ioni de argint și în raioanele care astăzi nu au acoperire cu rachete antigrindină și de-a lungul hotarului, ca să avem o acoperire de 100% a teritoriului Republicii Moldova”. Acesta a mai adăugat că până în prezent, Serviciul antigrindină a lansat peste 3200 de rachete antigrindină.
Ministrul a mai subliniat în timpul ședinței despre importanța actului de constatare a pagubelor. „Aceste acte sunt extrem de importante pentru agricultori. Ele reprezintă un document în baza căruia agricultorii vor merge la Camera de Comerț și Industrie pentru a-și lua certificatul de situație de forță majoră. Agricultorii nu trebuie să aștepte până când nu vor mai reuși să-și onoreze obligațiunile față de bănci sau creditori, dar să întocmească actul de constatare și ulterior să se așeze cu creditorii și să discute despre reeșalonare și alte activități financiar-contabile de care au nevoie”, a explicat Vladimir Bolea.