Autoritățile publice, sub paravanul situației excepționale, admit grave încălcări și limitări ale dreptului de acces la informație. Triplarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public constituie nu doar o măsură disproporționată și nejustificată, dar și o încurajare a propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată. Sunt constatări ale unei petiții inițiate de Centrul pentru Jurnalism Independent, prin care organizațiile media semnatare cer să se asigure accesul mass-media la informațiile de interes public, transmite IPN.
Petiția este adresată președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi prim-ministrului Ion Chicu. Centrul pentru Jurnalism Independent precizează că restricționarea accesului la informațiile de interes public este o mare problemă pentru jurnaliștii din Republica Moldova. De-a lungul ultimilor ani, accesul la datele deținute de autorități le-a fost îngrădit jurnaliștilor sub diferite pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat și cel comercial; calificarea solicitărilor de informație drept petiții; obligarea jurnaliștilor de a solicita informațiile prin scrisori în loc de email sau apel telefonic etc.
Pe parcursul ultimilor trei ani, Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte organizații ale societății civile, a depus eforturi continue pentru îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează domeniul, inclusiv a Legii privind accesul la informație. În iulie 2018, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege, în care au fost incluse și recomandările ONG-urilor de media, dar care nu a ajuns nici măcar să fie discutat în plenul legislativului, se menționează în petiție.
Semnatari acesteia solicită Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova să abroge prevederile legale, instituite pe perioada stării de urgență, care limitează accesul la informațiile de interes public; să inițieze procedurile legale în vederea îmbunătățirii cadrului legal în materie de acces la informațiile de interes public; să stopeze și să sancționeze practicile administrative abuzive care restrâng accesul la informațiile de interes public.
Petiția, care poate fi contrasemnată până luni, 18 mai, poate fi descărcată de pe portalul Media Azi.