Câţi bani vor fi în haznaua raionului în 2017? În care direcţii vor fi aceştia îndreptaţi? Ce îşi doresc gestionarii de bugete să realizeze în anul viitor? La aceste întrebări au fost vociferate răspunsuri, propuneri, săptămâna trecută, în cadrul audierilor publice. La eveniment au participat primari, contabili, şefi ai secţiilor, direcţiilor, ai instituţiilor publice.
Şefa Direcţiei Finanţe, Tatiana Struc, a prezentat structura proiectului bugetului. La partea de venituri, aceasta a spus că se planifică 216948,8 mii lei, inclusiv venituri proprii în sumă de 4810,2 mii lei, transferuri de la impozite şi taxe de stat – 22485,2 mii, de la bugetul de stat – 189653,4 mii. La capitolul cheltuieli, Struc a menţionat că acestea vor fi în limita volumului de mijloace disponibile şi se estimează la 219948,8 mii lei. Cert e că între cheltuieli şi venituri se semnalează un decalaj, iar şefa de la finanţe a explicat că e în legătură cu contractarea creditului de 10 milioane de lei pe care l-a luat Consiliul Raional pentru dezvoltarea proiectelor în localităţi. Cei mai mulţi bani, anume 158565,5 mii, lei vor fi destinaţi învăţământului, iar cei mai puţini – apărării naţionale, 557,2 mii. La capitolul „Serviciul de stat cu destinaţie generală” suma planificată este de 13406,6 mii lei, din aceşti bani, cele mai mari cheltuieli vor fi pentru aparatul preşedintelui raionului – 4531,3 mii şi pentru creditul contractat – 4000 mii, iar achitarea dobânzii va constitui 1200 mii.
Pentru anul 2017 normativul pentru un „elev ponderat” constituie 9803 lei. Pentru acordarea dejunurilor calde, în calcul s-a luat numărul elevilor claselor I-IV la situaţia din 1 octombrie 2016 – 4938, numărul zilelor alimentare – 171 şi norma de alimentaţie din anul 2017 – 7,80 lei pe zi.
Componenta raională constituie 5252,5 mii lei şi din acest fond sunt subvenţionate 20 de şcoli, pentru acoperirea deficitului instituţiilor în sumă de 3823 mii lei. Iulia Pancu, şefa Direcţiei Educaţie, a spus că în instituţiile care consumă banii din componenta raională, în următorii trei ani sunt planificate să fie efectuate anumite intervenţii: „Vom merge în teritoriu şi vom analiza situaţia. Toţi elevii trebuie să aibă parte de condiţii bune la studii”. Cel mai probabil aceasta s-a referit la faptul că aceste şcoli, care nu pot să supravieţuiască din bugetul propriu, să fie închise.
O bună parte din buget este îndreptată pentru domeniul social – 28922,6 mii lei. Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, a propus ca fiecare structură de stat să îşi asume anumite angajamente, iar bugetul să fie suplimentat din granturi cu finanţare externă. În acelaşi context s-a enunţat că unii locuitori ai raionului ridică ajutor social şi pentru aceasta se cheltuie mulţi bani din buget. Rodica Lupu, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ungheni, a propus ca să se formeze un grup de lucru, care să analizeze fiecare cerere pentru ajutor social.
Preşedinta raionului, Ludmila Guzun, a îndemnat primarii, şefii instituţiilor publice, să organizeze dezbateri publice cu privire la elaborarea proiectului bugetului, iar ulterior acesta va fi propus pentru analiză şi aprobare consilierilor. Totodată dânsa a asigurat că şi execuţia bugetului raionului pentru anul 2017 va fi prezentată în cadrul dezbaterilor publice.