O elevă din cadrul Liceului Teoretic Sculeni a câștigat finanțarea unui proiect, în sumă de peste 20 de mii de lei, bani obținuți în urma participării în proiectul UPSHIFT 2021. Tânăra în vârstă de 15 ani este Adriana Slupețchi, elevă în clasa a 9-a.
UPSHIFT este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic, prin intermediul antreprenoriatului social. La recomandarea liderului Grupului de Inițiativă a Liceului, Adriana Slupețchi a decis să încerce și să participe la bootcamp-ul organizat în perioada 23 iunie 2021 – 18 iulie 2021. Pe parcursul acestei perioade, tinerii participanți, îndrumați de Regina Mogorean și Daniela Streșnă, au avut parte de instruiri.
La finalul bootcamp-ului, participanții au avut parte de un seminar realizat de către reprezentanții UNICEF și TEKEDU, în care au avut posibilitatea să își prezinte proiectele. Astfel, proiectul câștigător a fost al Adrianei, care a propus tema ”Spune NU bulliyng-ului Sculeni”. Adriana spune că a fost o adevărată plăcere participarea: „După ce am aflat despre proiectul UPSHIFT și ceea ce oferă, m-a motivat dorința de a încerca ceva nou și în același timp, dorința de a mă auto-dezvolta”, a spus eleva.
Câștigarea grantului a condus la implementarea proiectului în cadrul instituției de învățământ în care tânăra studiază. „După câștig a urmat etapa la care a trebuit să folosim acești bani în vederea realizării proiectului la o scară mai largă, implicând deja elevi din școală. Pe parcursul lunii noiembrie am organizat în fiecare zi de miercuri, după ore, activități ca: jocuri, prezentări power-point și sesiuni informative în care le vorbeam despre bulliyng și efectele acestuia”, a povestit Adriana.
Proiectul pe care Adriana l-a implementat în liceu a avut în vizor informarea elevilor despre fenomenul bulliyng-ului. În vederea realizării acestor activități Adriana a fost susținută de mentorul din cadrul bootcamp-ului și de membrii Grupului de Inițiativă din cadrul instituției. Unul dintre membri este Vitalina Rusu, elevă, care susține că implicarea în cadrul proiectului a fost o experiență cu un impact pozitiv asupra personalității ei: „Sunt o persoană deschisă către oportunități noi, motiv pentru care am acceptat fără ezitare. Fiecare dintre noi s-a dedicat mult: în fiecare seară înainte de activitatea de a doua zi, vorbeam toate în apel, pregăteam prezentările; iar în așa mod fiecare avea ceva de făcut: cineva se ducea după gustări, cineva pregătea sala pentru seminar etc.”, a relatat aceasta.
O altă elevă care a avut un aport semnificativ în realizarea proiectului este Mariana Șmiglu: „Bulliyng-ul este un fenomen foarte des întâlnit în școli și în viața cotidiană. Motivația pe care am primit-o atunci când m-am decis să particip în astfel de proiecte a fost atunci când am văzut efectele bulliyng-ului asupra copiilor. Un aport important este că, cu ajutorul echipei, am participat la fiecare activitate, informând elevii și convingându-i să spună „Nu bulliyng-ului!”.
Fiind o temă actuală, și elevii s-au declarat mulțumiți de training-urile organizate: „Bulliyng-ul și problemele care apar între elevi sunt o problemă importantă cu care se confruntă mulți copii. Sper că aceste training-uri au fost asimilate corect și că elevii din școala noastră vor folosi corect informațiile obținute”, a spus Andreea, elevă.
Datorită proiectului câștigat, peste 70 de elevi cu vârsta cuprinsă între 9 – 15 ani au beneficiat de o informare eficientă în privința unui subiect important care îi vizează.