În perioada 9-11 decembrie la Piatra-Neamț, România s-a desfăsurat Festivalul internațional „Cântec de stea”, aflându-se la cea de-a VII-a ediție. La invitația organizatorilor acestui fumos festival au participat trei fetițe de la studioul „Romanițe muzicale”, care activează în cadrul Casei Limbii Române „M. Eminescu”. Este vorba de Alexa Feodorova, Ema Ponomari și Dumitrița Cuibari.
Specificul acestui festival este că în cadrul lui se interpretează cântece de iarnă, cântece tradiționale, colinde. ”După ce am revenit de la concursul din Vaslui „Constelația necunoscută”, ale cărui laureate sunt fetițele, ne-am apucat serios de studierea noilor piese de iarnă. Timp de o lună și jumătate am muncit zi de zi, având ca scop să cucerim juriul festivalului și să aducem acasă măcar un trofeu. Pentru o prestație frumoasă e nevoie nu doar de cântec și interpretare frumoasă, dar și de coregrafie, de costumație. Pe toate le-am reușit. Și iată că visul nostru comun a devenit realitate. În cea de-a treia zi a festivalului, în concertul de gală, am aflat rezultatul multașteptat – grupul „Romanițe muzicale” a obținut Trofeul categoriei cu piesa „Ding-Dong”. La fel, acestea au participat și individual ocupând locurile II fiecare în secțiunile lor. Dar bucuria nu a fost singură, a urmat și o surpiză frumoasă, este vorba de premiul acordat de către Radio Iași România, care promovează concursurile cu participarea copiilor talentați. Pe viitor vom avea întâlniri la TVR pentru promovarea micilor noastre talente. Dar urmează să muncim și să obținem rezultate mai mari și mai frumoase”, relatează Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române.
După zilele de concurs copiilor li s-a organizat de către organizatori Petrecerea lui Moș Nicolae, unde copiii au avut parte de clipe de revelație, distracție, cadouri impresionante și magicul tort de sărbătoare. Tot aci vom menționa că de Piatra-Neamț ”Romanițele muzicale” le mai leagă încă un concurs. Este vorba de concursul internațional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”, ce a avut loc recent. Concursul s-a desfășurat pe categorii de instrumente. În categoria percuție a participat Cosmin-Ionuț Toma, profesor Pavel Căpățână și concertmaestru Angela Cernacovschi, cucerind premiul II.