În ultimii ani meseria de educator a fost cam lăsată în umbră. Absolvenții aleg facultăți, care cred că le vor aduce un mai mare prestigiu, un mai mare salariu, și nu mai aleg să meargă pe calea celor ce i-au ajutat să pășească în lumea cunoștințelor.
În aceste condiții, s-a impus necesitatea de a fi promovată la o scară mai largă și mai inedită această meserie atât de deosebită. Astfel, două educatoare de la două grădinițe din municipiul Ungheni s-au gândit că dacă nu ele, atunci cine. Și-au dat întâlnire, au discutat și au pus la punct toate detaliile unui proiect educațional, care să arate că a fi educator nu înseamnă doar cadru didactic care își face cele 8 ore de muncă, dar este și implicare emoțională, responsabilitate, mamă, prieten de nădejde și îndrumător atunci când viața li se pare complicată celor mici. Parteneri le-au fost colegii de la un liceu din apropiere.
Viorica Enache (Grădinița „Licurici”) și Natalia Stafiu (Grădinița „Andrieș”) au mers la clasa a XI-a cărora le-au vorbit despre inițiativa lor, despre ce înseamnă să fii educator, de ce trebuie să ia în vizor și opțiunea de a îmbrățișa și această carieră. „Pentru copii educatorii sunt, adesea, modele de urmat. Ei îi pe văd educatorii lor ca pe persoane care îi ajută să învețe lucruri noi, să dezvolte abilități și să-și descopere pasiunile. De aceea, am decis să venim nu doar să vă vorbim despre această meserie, ci și să vă invităm ca să fiți pentru câteva ore educatori ca să înțelegeți mai în profunzime ce facem noi” au specificat cele două educatoare.
Astfel, elevii au avut oportunitatea de a merge la o activitate în grădinița „Licurici” și la o alta în grădinița „Andrieș”.
„La grădinița „Licurici” elevii de clasa a XI-a „A” au participat la o activitate de dezvoltare personală împreună cu cadrele didactice de aici. Împreună au învățat cum să dirijezi emoțiile activând în calitate de educator, au putut afla care sunt valorile umane și ce ne învață pierderea lor, de ce este nevoie să ne planificăm zilnic acțiunile. A fost o activitate distractivă, dar cu subtext de promovare a profesiei de educator”, ne-a declarat Viorica Enache.
Cea de-a treia activitate a fost „O zi la grădiniță” și a fost la ,,Andrieș”. „Elevii au avut oportunitatea să participe la un program obișnuit dintr-o grupă de copii de la grădiniță. De la înviorarea de dimineață, activități educaționale până la activități distractive. Acest lucru le-a dat posibilitatea să vadă cum decurge o zi de muncă cu copiii. Să-și dea seama că pe lângă faptul că ne facem munca didactică noi, educatorii, ne și distrăm împreună cu micuții”, ne-a specificat Natalia Stafiu.
„Rolul educatorilor este foarte important în dezvoltarea copiilor, iar munca lor un act de generozitate și de sacrificiu personal. Într-o lume în care ritmul de viață e tot mai alert anume educatorul este acea persoană care ajută copilul să se descurce, dezvoltându-i abilitățile de a gândi și de a se descurca. Astfel, ei contribuie în mod direct la formare unei societăți mai echilibrate, mai armonioase. În acest sens, este important să încurajăm tinerii să aleagă această profesie și să li se ofere sprijinul pentru a-și dezvolta abilități și competențe în acest domeniu. Promovarea meserii de educator trebuie să fie o prioritate la nivel de țară, pentru a avea profesioniști bine pregătiți și care să-și dedice viața dezvoltării copiilor” a declarant și directorul LT „Gheorghe Asachi”, Gheorghe Primac.
Oxana Timoșco, director adjunct pe educație la aceeași instituție, ne-a spus că acest proiect este unul inedit, în sens că până acum în municipiul Ungheni nicio instituție de învățământ nu a promovat în așa mod meseria de dascăl. „Ne bucurăm că colegele noastre s-au gândit să ne ia parteneri. Elevii noștri au rămas entuziasmați și emoționați. Mulți dintre ei au frecventat grădinița „Licurici” și a fost ceva special pentru ei ca să revină acolo”, a mai precizat Oxana Timoșco.
Potrivit inițiatoarelor, Viorica Enache și Natalia Stafiu, scopul proiectul educațional „Poți să fii educatoarea mea?” a fost promovarea profesiei de educator și convingerea viitorilor absolvenți să îmbrățișeze această profesie.
Acestea ne-au mai precizat că la momentul actual sistemul de învățământ al Republicii Moldova se confruntă cu o lipsă acută de cadre didactice, care este în creștere constantă. În pofida mai multor măsuri stimulatorii, inclusiv financiare, tinerii refuză să îmbrățișeze profesia de pedagog. Educația preșcolară este una dintre treptele cele mai afectate din sistemul de învățământ. Conform datelor statistice raionul Ungheni se află pe locul doi, după Chișinău, privind lipsa cadrelor didactice de la treapta preșcolară.