O mișcare îndrăzneață a unui grup de inițiativă din Ungheni ar putea soluționa o problemă actuală și de impact cu care se confruntă o bună parte a locuitorilor din raion, atunci când vine vorba de perfectarea actelor românești. Grupul respectiv în frunte cu juristul Vasile Gaviuc a semnat o petiție pe care i-a adresat-o Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În scrisoarea lor cetățenii au solicitat lărgirea serviciilor consulare prestate de Biroul consular Ungheni din cadrul Consulatului General al României la Bălți pentru populația raioanelor Ungheni, Nisporeni și Călărași în ceea ce privește depunerea jurământului de credință în cazul redobândirii cetățeniei române, precum și perfectarea actelor de stare civilă.
În petiția dată a mai fost menționat faptul că Ministerul Afacerilor Externe al României ar fi deschis față de această idee, iar în contextul politicii Guvernului R.M de a face mai accesibile serviciile publice existente implicarea în soluționarea acestei chestiuni ar fi una de mare importanță, întrucât lărgirea serviciilor consulare la Ungheni i-ar scuti pe cetățeni de cheltuieli în plus pentru deplasări la Bălți și Chișinău.Totodată se vor reduce și rândurile interminabile, precum și timpul prestat pentru serviciile aferente, cu atât mai mult cu cât ar putea oferi o funcționare eficientă și completă a Biroului consular din Ungheni, care după liberalizarea regimului de vize puțini se mai înghesuie să intre acolo.
Potrivit lui Vasile Gaviuc, ar fi absurd să nu beneficiem în municipiul Ungheni de anumite servicii consulare atâta timp cât există deja un birou consular, dar cetățenii sunt nevoiți să se deplaseze până în Iași, Bălți sau Chișinău și să stea la cozi infernale, să se programeze peste câteva luni.
În același context am cerut și părerea consulului României în municipiul Ungheni, Petru Lițiu, care spune că părerea lui este aceeași ca și cea a Ministerului Afacerilor Externe al României, care la solicitarea unui deputat român, Constantin Codreanu, a exprimat acordul în acest sens, care vizează conținutul petiției. Mai departe, a remarcat consulul, nu ar rămâne decât chestiunile ce țin de proceduri și detalii, care la moment nu le deține, dar care speră că vor demara chiar în acest an.
Referitor la acest subiect vom reveni după ce va sosi și un răspuns din partea lui Tudor Ulianovschi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.