Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul Dănuțeni este cel mai vechi lăcaș de cult din Ungheni, construit în anul 1882. Cu prilejul celor 60 de ani de la includerea localității Dănuțeni în componența municipiului Ungheni a fost vernisată o expoziție documentară și lansată cartea „Parohia Sfântul Nicolae” din Dănuțeni”, care cuprinde pagini de rezistență creștină la Ungheni. Evenimentele au avut loc la inițiativa Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni și s-au desfășurat la Biblioteca Publică, filiala nr.1 „Dumitru C. Moruzi” din cartierul Dănuțeni.
În monografia dată, dar și în discursul avut în cadrul evenimentului, Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, a vorbit despre arhitectura acestui lăcaș de cult, despre ctitorul ei, prințul Constantin Moruzi, despre lupta pe care au dus-o enoriașii din Dănuțeni în perioada sovietică pentru a edifica și păstra biserica. „Este important faptul că comunitatea acestei localități și-a luat destinul în mâini și a creat la propriu istorie, au oferit localității o perspectivă. Strămoșii dumneavoastră au luat atitudine, au luptat, căci de-a lungul istoriei se atestă că satul a ars din temelie, dar ei l-au refăcut mai frumos, mai bogat”, a specificat istoricul.
Amintiri din acele vremuri au depănat Maria Bariz, Efrosinia Creangă și Vera Mițelea, originare din acest cartier a căror părinți au trăit acele vremuri de restriște. Acestea au povestit cu lux de amănunte despre faptul prin ce le-a fost dat să treacă buneii, dar și părinții lor, atunci când se adresau autorităților sovietice pentru a le permite reparația și redeschiderea bisericii. „Dacă e să ne referim la trecut, vreau să spun că aceiași soartă au avut-o și alte biserici din raion, care pe timpuri erau închise de regim și transformate în muzee, săli sportive, cluburi sau depozite de chimicale. Oamenii care au asistat la asemenea evenimente au plâns, chiar au bocit de ceea ce se petrecea în acea perioadă. Biserica din Dănuțeni a avut o altă istorie, aici lumea s-a răzvrătit, pentru că închiderea bisericii era o tragedie pentru ei. Acest lăcaș de cult a fost închis mult timp și a început să se demoleze, urmare a acestui fapt oamenii s-au unit, au pus mână de la mână, au cumpărat materiale de construcție și au început să o repare. Autoritățile de atunci nu numai că nu le-au permis să facă acest lucru, dar i-au maltratat și chiar arestat”, a povestit Vera Mițelea, fiica lui Alexandru Chiriac, unul din enoriașii care au luptat pentru revitalizarea lăcașului de cult.
Vasile Iucal a mulțumit bibliotecarilor și localnicilor din cartierul Dănuțeni, pentru implicare, colectare și valorificare a memoriei locale, pentru documentarea trecutului istoric.
Prezent la eveniment a fost și Dionise Ternovschi, primar interimar al municipiului Ungheni, care a menționat că apariția unei asemenea cărți va constitui un document istoric important pentru generațiile de azi și de mâine, iar biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din cartierul Dănuțeni, pe viitor ar servi drept obiectiv turistic și cultural pentru oaspeții care ne-ar vizita localitatea.
Activitatea s-a încheiat cu un program artistic prezentat de copiii de la grădinița „Delia” din municipiul Ungheni, iar organizatorii la rândul lor le-au oferit mici cadouri și la final au făcut o poză de grup.