Ziua de duminică, 15 iulie, a fost o zi de sărbătoare pentru locuitorii mai multor sate din raioanele Ungheni, Sângerei și Fălești ce se intersectează într-un singur punct comun, Movila Măgura. Zeci de oameni s-au adunat la falnica movilă, dornici să promoveze și să valorifice tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti. Urdă la ceaun, cârnăciori și mici, expoziții culinare și meșteșugărești – toate acestea au dat culoare evenimentului ce s-a petrecut la poalele movilei pe o scenă improvizată din materiale autentice și alte zeci de căsuțe din stuf.
„Sărbătoarea câmpenească „În ospeție la Movila Măgura” a adunat sute de oameni deja pentru al patrulea an consecutiv și își propune să atragă turiști în această zonă, dar și să identifice potențialii investitori pentru amenajarea ei”, spune Ion Rabacu, primarul comunei Negurenii Vechi, inițiatorul acestei sărbători. Potrivit dânsului, festivitatea a pornit din necesitatea de a aprecia locurile frumoase cu care i-a înzestrat natura, în pofida neajunsurilor. Astfel, dacă la prima ediție au participat doar două sate – Negurenii Vechi și Petroasa – anul acesta au participat 12 primării, care s-au întrecut la dans, bucate tradiționale și meșteșugărit. Muzica a răsunat peste colinele până mai ieri pustii, iar oaspeții au încins o horă în jurul movilei. Farmecul evenimentului a fost trăit de la mic la mare, căci pentru copii a fost amenajat un mic parc de distracții, iar magazinele ambulante s-au aflat la dispoziția adulților. Mai mulți vizitatori puși pe distracție au venit cu grătarele și corturile de acasă, iar după ce au admirat concertul, s-au retras în pădurile din apropiere pentru a continua sărbătoarea.
Potrivit starețului mănăstirii „Înălțarea Domnului de la Movila Măgura”, Vlasie Sandu, însăși festivitatea are o conotație și mai complexă, întrucât se sărbătorește în prima duminică de după post și coincide cu ziua pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Din spusele acestuia, nu poate fi o legătură mai frumoasă decât ziua pomenirii acestuia, cu atât mai mult că el a fost cel care a binecuvântat biserica de piatră din Măgura, precum și crucea de pe movila respectivă în 1486. Potrivit lui, crucea a fost sfințită în anul 1939 de către Mitropolitul Gurie Grosu, iar ulterior, în 1946, demolată, fiind reconstruită abia în anul 2000. Pentru următoarea ediție, starețul mănăstirii spune că ar fi necesar de а stabili o legătură cu Mănăstirea Putna și mormântul de veci al domnitorului.