Un grup de specialiști din domeniul biblioteconomiei din cadrul Sistemului Național de Biblioteci din țară au participat recent la trainingul profesional online cu tematica „Cultura discursului public” al cărui formator a fost Natalia Grâu, expertă în educație.
Formabilii au fost instruiți cum trebuie să înceapă un discurs public, cum să producă o impresie memorabilă pentru cei care îi ascultă, cum să fie înțeleși și cum să mențină atenția auditoriului.
„În calitatea dumneavoastră de bibliotecari sunteți mereu antrenați în lucrul cu publicul, motiv din care este necesar să posedați arta discursului public. Prin ceea ce transmiteți voi publicului puteți schimba unele lucruri în aspect de informare corectă și de gândire critică, căci o țară care nu gândește critic nu poate lua decizii pentru parcursul său. Atunci când rostiți un discurs public trebuie să veniți cu exemple concrete și date statistice clare. Astfel veți obține recunoașterea de expert și desigur veți obține recunoașterea comunității” , a punctat moderatoarea atelierului.
La rândul lor specialiștii în domeniul biblioteconomic au remarcat faptul că participarea lor la o asemenea instruire le va fi de un real folos pentru a căpăta noi cunoștințe în aspect de comunicare. „În activitatea mea de bibliotecar am avut ocazia să rostesc sau să ascult diverse discursuri. În acest aspect vreau să spun că m-a impresionat mult regretatul Alexe Rău, ex-director al Bibliotecii Naționale din Republica Moldova, care era un vorbitor de excepție. speech-urile lui de o mare sensibilitate, interesante și pline de conținut fascina și impresiona audiența. Un alt orator de excepție este și Lidia Culicovschi, specialistă în domeniul biblioteconomic, care prin carisma sa știe să capteze atenția publicului. Ar mai fi și alții, căci bibliotecarii sunt și ei buni la vorbit”, a specificat Nadejda Pădure, director, Biblioteca Publică Raională „Mihai Sadoveanu”, Strășeni.
Formatoarea a adus la cunoștința participanților multiple exemple de oratori remarcabili, care au avut abilități deosebite în acest aspect. „Oamenii care au știut arta discursului public au fost iubiți și urâți deopotrivă de cei care le-au ascultat discursurile. Acest lucru se întâmplă încă de pe timpul lui Cicero (filosof și politician) și până la liderii politici din zilele noastre. Dar cei care știu a gândi critic și a alege adevărul de minciună au reușit să dea note celor care au avut misiunea de a le spune anumite lucruri”, a specificat Natalia Grâu.
Specialiștii din domeniul biblioteconomic au menționat că însușirea artei discursului public este destul de necesar în munca lor de zi cu zi și cunoștințele acumulate le vor aplica cu succes în practică.