Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2017 și 2018 au fost premiate pe 18 decembrie în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei. Scopul Programului Bunelor Practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.
Pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 41 de autorități publice locale din Moldova. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Transparența face diferența!; 2. Implicare locală pentru revitalizare urbană; 3. Patrimoniu cultural și tradiții autentice acasă; 4. Comunități inteligente prin servicii publice eficiente.
În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 11 certificate de participare, 11 mențiuni, nouă premii de gradul III, opt premii de gradul II, patru premii de gradul I și cinci premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale din țară. Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee, diplome și suprize din partea partenerilor Programului Bunelor Practici: Consiliul Europei, CALM, revista „Natura”, proiectul „Migrație și dezvoltare locală” (PNUD Moldova) și programul „Comunitatea mea” (USAID).
Din raionul Ungheni au fost menționate primăriile:
Secțiunea: Comunități inteligente prin servicii publice eficiente:
Premiul mare – Primăria municipiului Ungheni pentru proiectul „Mod sănătos de viață asigurat de o infrastructură sportivă transfrontalieră modernă”;
Premiul III – Primăria comunei Mănoilești pentru integrarea copiilor cu dizabilități în gimnaziu.