Păcat că nu există statistici care să ne spună cât s-a construit în trecutul neîndepărtat în raionul Ungheni, apoi s-a distrus, s-a demolat câte o cărămidă, câte o scândurică. Câte clădiri au început, dar niciodată nu au fost duse la un final logic?
Fără să te gândești poți numi maternitatea din Ungheni, pe care oamenii au transformat-o imediat în depozit de deșeuri, dar în ultimii ani și-a găsit un stăpân și poate nu se mai duc atâtea deșeuri acolo. Ce altceva? Priza de apă, de a cărei construcții neterminate mult timp a amintit macaraua rămasă acolo. Și, desigur, apeductul din Pârlița. Se pare că lucrările de construcție au început în 2001, după un timp au scuipat pe el – bineînțeles, din motive întemeiate – pentru a-l reîncepe la câțiva ani, a-l lăsa și a o lua de la început. Câte milioane au fost îngropate numai în el, nu mai dai de capăt.
Potrivit lui Constantin Fuior, șeful Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a raionului, construcția apeductului în cauză ar fi început în anul 2002. Mai amănunțit ar trebui să se știe la Primăria comunei Pârlița când, de câte ori au început și când se prevede să termine lucrările. Acum tărăgănarea ar fi legată de reproiectarea stațiilor de pompare. Dânsul presupune că anul acesta nu au fost asimilați 500 de mii de lei de la Fondul Ecologic al țării și ne-a liniștit, chipurile, banii nu se vor pierde. În plus, fondul care s-ar fi săturat de acest apeduct intenționează să aloce restul mijloacelor. Dar dânsul nu poate spune cât va costa, mai înainte, când abia începeau lucrările, se vorbea de 12 mln. de lei, dar acum, cu această proiectare, cine știe. Afară de stațiile de pompare și încă un rezervor în sat toate lucrările ar fi efectuate. Dar pentru a obține informații mai amănunțite ne-a sfătuit să ne adresăm la primărie.
Pe primarul Stanislav Babuțac, deși e în concediu, l-am găsit în biroul său. „Chiar acum aveam de gând să telefonez la „AquaProiect”, care a promis încă la sfârșitul lui august să termine proiectul trecerii pe sub calea ferată în Berești și utilării stațiilor de pompare în Pârlița și la stația Unțești. Anul se încheie și am dori ca proiectul să fie deja gata și să putem transfera pentru el 93 de mii de lei”, a spus el. Pentru finalizarea tuturor lucrărilor mai este nevoie de 3 mln., iar costul inițial al apeductului e de 12 mln. de lei.
Interlocutorul a precizat că lucrările de construcție au început în 2003, atunci el era viceprimar. În 4 ani au reușit să instaleze țevile până în sat. Apoi le-au lăsat să ruginească? Nu, atunci au fost instalate din plastic, cele de fontă sunt de la apeductul vechi al căii ferate. Dar proiectul se tărăgănează. Există speranțe că în 2019 vor reuși să taie panglica roșie? Speră mult că proiectul e gata și vor putea interveni la Fondul Ecologic pentru a li se aloca bani ca să termine lucrările. „Aș dori mult să se miște din punctul mort lucrările stopate în 2014 și să le încheiem”, a menționat primarul.
Cu bună seamă, te pornești cu graba și te întâlnești cu zăbava. Să sperăm că nu va mai fi nevoie de 15 ani și schimbarea mai multor autorități, fiecare va face câte ceva, iar cealaltă va reface. Din păcate, experiență deja există.