Un strigăt al sufletului poate fi numită scrisoarea unei foste bibliotecare, care 51 de ani, putem spune că întreaga viață, a lucrat în unul din gimnaziile sătești ale raionului Ungheni. Pensia ei, ca la toți lucrătorii din cultură, este mică. Profitând de faptul că, după ce a ieșit la pensie, a lucrat timp de încă 15 ani, a scris o cerere. După cum spune, „pentru majorarea pensiei”, dar a fost refuzată.
Ea întreabă, mirată și fără a înțelege ce se întâmplă, oare celor care primesc pensii mici nu le-ar putea majora cu 10% sau să adauge cel puțin 150 de lei? De ce cei care au primit salarii mari au acum pensii mari, care cresc și ele. „Ce să fac, unde să mă adresez, ajutați-mi, vă rog!”, scrie ea la sfârșitul mesajului său.
Mi-e teamă că nimeni nu-i poate ajuta, vorba ceea, legea e dură, dar e lege, noi vom spune că e nedreaptă, dar… Apropo, ziarul a scris deja de mai multe ori că în acest caz nu este vorba despre majorarea pensiilor, ci de recalculare. Putem înțelege durerea autoarei scrisorii, deoarece s-a făcut valorizarea care nu a dat nimic beneficiarilor decât durere și supărare. Apoi persoanele care au lucrat timp de 15 ani după pensionare au mai prins la curaj – iată hotărârea care le va schimba soarta, dar nu a fost să fie. Pensiile mici așa au și rămas. Numai că nu este clar de ce a fost necesar să inventeze acești 15 ani, pentru că părea mai ușor să facă recalculare pentru anii pe care persoana i-a lucrat după pensionare, așa cum se intenționează să se facă peste câțiva ani. Și nu doar să le recalculeze, ci să adauge la pensie cel puțin o zecime de procent pentru fiecare an lucrat. Acum putem spune doar: mulțumim că nu trebuie să lucrăm 20 sau 25 de ani.
Vitalie Sprînceanu, directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Ungheni, a menționat că aceasta este o recalculare a pensiei și nu o majorare. Fiecare caz este individual, unora recalcularea le majorează pensia, altora – nu. De exemplu, pedagogilor care au vechime mare în muncă și pensiile nu erau mici, recalcularea le adaugă anumite sume. În consecință, dacă oamenii au primit salarii mici, atunci și pensiile, respectiv, sunt mici, să zicem, pentru tehnicienii de laborator din școală. Dacă ea s-a adresat și s-a făcut recalcularea, înseamnă că așa și este, el are încredere în angajații săi, mai ales că toate calculele sunt verificate de mai multe ori.
După ce a analizat din nou dosarul de pensie, directorul adjunct Ludmila Curennaia a spus că femeia s-a adresat, a scris cerere care a fost satisfăcută și pensia a fost recalculată, dar a ieșit mai mică și solicitanta va primi cât a avut până acum. De ce? Specialistul lămurește că beneficiara a lucrat un timp cu jumătate de salariu.