Ambrosia artemisifolia este o buruiană invazivă foarte periculoasă pentru sănătatea noastră, provocând alergii puternice. Aceasta potrivit specialiștilor e rezistentă la condiții climatice nefavorabile, cum ar fi seceta și temperaturile ridicate. Planta crește în solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruieni.
În țara noastră ea se găsește din abundență. Perioada maximă de producere a polenului este luna iulie–septembrie şi se încheie odată cu căderea brumei şi a îngheţurilor.
Nicolae Deliu, șef Secție Promovare a Sănătății din cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni (DCSP), ne spune că polenul de ambrozie este un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii publice, declanșând diferite stări alergice. Dintre acestea putem enumera: afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare; accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare; afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi; şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, dacă nu se întreprind măsuri de intervenţie medicală urgentă.
Recomandările specialiștilor:
Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate, pe cât posibil să evite ieșirea din casă dimineața și la prânz, când concentrațiile de polen din atmosferă sunt maxime sau atunci când vântul bate mai puternic sau aerul este mai uscat. În caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.
De reținut: persoanele alergice, în special copiii, la această buruiană ca în perioada de înflorire a plantelor să poarte măști de protecție a căilor respiratorii superioare și chiar ochelari adaptați.
COVID-19 și efectele ambrosiei
Pe fundalul COVID-19 cum se va face distincția între simptomele noului tip de coronavirus și alergia provocată de ambrosie și nu numai?
Aurelia Șerbul, șefa Secției Boli Contagioase, IMSP Spitalul Raional Ungheni: COVID-ul este o infecție și deci va evalua cu febră, care este, de obicei, unul din primele simptome, pe când ambrosia provoacă alergie. Deci, lipsa febrei și are alt tip de manifestări, ca în cazul noului tip de cornavirus, strănut, mâncărimi de ochi, de nas. Plus, un reper important, va fi anamneza epidemiologică (contact cu cineva bolnav sau confirmat de COVID-19 sau din localitate unde se înregistrează cazuri) sau anamneza alergologică agravată (alergii primăvara în perioada înfloririi).
Campanie de informare
În luna iunie DCSP va desfășura o campanie de informare complexă a populației cu referire la consecințele asupra stării sănătății a aceste buruieni periculoase. Rezultatele campaniei desfășurate împreună cu asistența medicală primară (Centrele de Sănătate autonome), urmând a fi prezentate în presă.
Ambrosia poate fi distrusă prin aplicarea diferitor metode:
Mecanice (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Este necesar ca planta să fie tăiată de cât mai jos sau chiar smulgerea ei, de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii; chimice – aplicarea erbicidelor în fazele inițiale de dezvoltare a plantei (se vor utiliza produse de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor). Important: Aplicarea erbicidelor se coordonează cu specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.