Săptămâna trecută, membrii grupului de lucru pentru implementarea bugetării participative, format din reprezentanți ai Primăriei, consilieri municipali, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri și Grupuri de Inițiativă Locală, s-au întrunit în cadrul unui atelier dedicat acestui subiect. Scopul principal al întâlnirii a fost elaborarea unui regulament pentru bugetarea participativă, a formularului de aplicare a proiectelor, precum și a criteriilor de evaluare și selectare a acestora. Aceste documente urmează să fie consultate cu cetățenii și ulterior aprobate de Consiliul Municipal Ungheni.
„Bugetarea participativă reprezintă un proces esențial pentru implicarea directă a cetățenilor în deciziile privind alocarea resurselor financiare locale. Prin acest proces, cetățenii pot propune și vota proiecte care consideră că vor aduce îmbunătățiri comunității lor. Aceasta nu doar că stimulează transparența și responsabilitatea în gestionarea fondurilor publice, dar și întărește legătura dintre administrația locală și comunitate, încurajând un sentiment de apartenență și implicare activă”, a menționat în cadrul atelierului Vasile Cioaric, expert.
În cadrul atelierului, s-a discutat și despre bugetul local, principiile de organizare a procesului de bugetare participativă și bune practici în acest domeniu. Liliana Porumb, expertă, le-a recomandat participanților că mai multe detalii despre bugetarea participativă pot afla de pe site-ul www.bugetulmeu.md. Membrii grupului de lucru au mai fost informați despre modul în care pot contribui efectiv la procesul decizional și despre importanța consultării publice pentru succesul implementării proiectelor propuse.
Municipiul Ungheni a început procesul de pregătire a programului de bugetare participativă cu asistența Centrului CONTACT, în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF Moldova. Această inițiativă reflectă angajamentul localității de a promova democrația participativă și de a crea o comunitate mai inclusivă și mai prosperă.
Bugetarea participativă nu este doar un instrument de alocare a resurselor, ci și un mecanism de educare civică, care împuternicește cetățenii să contribuie activ la dezvoltarea localității lor. Prin implicarea directă în procesul bugetar, cetățenii își pot exprima nevoile și prioritățile, contribuind astfel la dezvoltarea unor soluții sustenabile și adaptate specificului local, a concluzionat Vasile Cioaric.