Cunoscuta Lege nr. 133 din 13.06.2008 cu privire la ajutorul social care, sper, de mai bine de 10 ani trezește recunoștință din partea celor care supraviețuiesc datorită acestor ajutoare, uneori fără să muncească, și critică din partea celor care lucrează și primesc doar puțin mai mult decât indemnizația ce în prezent constituie 1056 lei, care s-au spetit toată viața și au o pensie ce cu puțin depășește această sumă. Pensia minimă pe țară pare a fi cu doar 23 de lei mai mare. Dar despre altceva am dorit să scriu.
În decembrie 2017, în faimoasa lege a fost introdus capitolul III2 „Activități de interes comunitar” care prevede (articolul 152) că șomerii înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social prestează, la solicitarea primarului, activități de interes comunitar, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate și sănătate în muncă. Durata normală a timpului de lucru pentru aceștia nu este mai mare de 40 de ore pe lună și rareori cine muncește atât de mult, deoarece timpul de lucru este proporțional cu mărimea indemnizației.
În mod surprinzător, unii beneficiari de ajutor social au considerat acest lucru umilitor și numărul acestora s-a redus întrucâtva. Deși, dacă stai să te gândești, dintre cei circa 2500 de beneficiari numai vreo 370 ar trebui să lucreze în folosul comunității. Dina Cebotari, specialist principal la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, a precizat că unii sunt lipsiți de ajutor inclusiv pentru că refuză să lucreze. Într-adevăr, în conformitate cu legea, dacă ai refuzat o dată, atunci, după un avertisment, pentru refuz repetat ajutorul este anulat. În orașul Ungheni, pe listele lucrătorilor în interesul comunității erau 100 de persoane, iar acum au rămas 40, numărul beneficiarilor de ajutor fiind de 475 de persoane. În comuna Alexeevca trăiesc 19 beneficiari și niciunul dintre ei nu trebuie să lucreze în folosul comunității. Specialistul a menționat că în luna octombrie au refuzat să efectueze muncile 6 persoane care peste trei luni pot depune din nou cerere pentru a primi ajutor social.
Vorbim despre muncile de interes comunitar cu primarul comunei Morenii Noi, Valentina Lincovscaia, căreia sătenii i-au acordat încredere în primul tur al alegerilor locale. Ea -a explicat ieșirea sa „samavolnică” la muncă prin faptul că s-au acumulat o mulțime de treburi. Potrivit acesteia, vara a fost mult de lucru pentru această categorie de oameni – femeile au fost repartizate la stațiile de așteptare a transportului, în sate sunt trei, și acestea au făcut acolo ordine, la fel de-a lungul drumurilor, au luptat cu ambrozia, au avut grijă de parc, au curățat cimitirele, bărbații au ajutat la construirea anexei la biserică. În legătură cu campania electorală, oamenii s-au odihnit timp de o lună, iar acum încep să adune frunzele căzute. Le strâng în grămezi mari și le lasă să stea iarna, le vor transporta la primăvară, atunci este mai ușor de făcut. Desigur, ajutorul acestor oameni este foarte necesar. De exemplu, au făcut un drum și trebuie de consolidat marginile. În același timp, numărul acestora în comună s-a redus pe jumătate – în prezent sunt doar 6 persoane. Oamenii sunt dispuși să meargă la muncă? „Nu aș spune că vin cu plăcere. Sunt unii oameni care trebuie să muncească doar 12 ore, dar ba este bolnav, ba acum nu poate sau altceva e la mijloc. Sunt din cei care vin la primul apel, uneori și copiii îi ajută. Alții nu vor să lucreze deloc, cică, cum, să-i vadă toată lumea acolo? Eu le zic, dar când te duci la oficiul poștal pentru a primi bani, nu te văd?”, a menționat interlocutoarea.
Probabil, ajutorul, dar nu astfel de sume, ar trebui să fie acordat celor care doresc să muncească și muncesc, dar primesc un salariu mic. Ce-i drept, cum a menționat asistentul social al aceleiași comune, Veaceslav Guțuleac, refuzul de a lucra în interesul comunității și, odată cu acesta, refuzul de a le acorda ajutor social, i-a făcut pe mulți să plece la muncă în Europa.