Din 1 ianuarie 2022, gimnaziul din Chirileni poartă numele lui Alexandru Groapă, una dintre personalitățile din Moldova și unicul unghenean, care la data de 27 martie 1918, a votat Unirea Basarabiei cu România. Am încercat să aflăm ce cred elevii din clasa a IX-a și cadrele didactice despre această decizie și dacă sunt mândri de faptul că școala poartă numele celui care a votat Actul de Unire de la 1918.
Directorul gimnaziului, Ion Oboroc, ne spune că s-a simțit o ușoară schimbare. „Am dezvoltat simțul patriotismului și al devotamentului, deoarece am fost nevoiți să spunem celor ce întrebau, cine a fost Alexandru Groapă și de ce i-am ales numele. Astăzi ne mândrim că am avut asemenea personalitate în satul nostru și că am putut da un alt nume instituției de învățământ’’ a menționat directorul.
La fel de mândri și plini de respect se simt și elevii clasei a IX-a, cei care intră în istoria instituției ca fiind primii care absolvesc gimnaziul „Alexandru Groapă”. ,,Mă simt mândră, deoarece fac parte din prima promoție, care absolvește gimnaziul cu denumirea ,,Alexandru Groapă”. Și mă bucur că a avut loc această schimbare’’, a specificat Andreea Vetrici.
Și Olga Zaharciuc menționează că se bucură de schimbarea numelui: ,,Mă bucur că denumirea gimnaziului a fost dată în cinstea unei personalități, care a scris istoria Republicii Moldova și care este din localitatea noastră”.
Inițiativa de a da numele lui Alexandru Groapă școlii din Chirileni vine din partea Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.
Precizăm că aceeași organizație a planificat o serie de activități în 2022, consacrate celor 30 de ani de la războiul pentru apărarea integrității și suveranității din 1992. Membrii organizației spun că acțiunile tuturor participanților la acest război constituie o filă aparte în istoria Republicii Moldova, deoarece acești bravi ostași au dat dovadă de un înalt profesionalism și o responsabilitate sporită, calități ce au fost demonstrate cu certitudine pe platourile de luptă și de aceea aceștia nu trebuie nicicând uitați (Sursa: „Unghiul”/Comemorarea eroilor ungheneni la 30 ani de la Războiul pentru apărarea Independenței și Suveranității, autor: Corneliu Prepeliță).
Cine a fost Alexandru Groapă
Alexandru Groapă a fost un om politic care a făcut parte din Sfatul Țării din Basarabia. A activat și în calitate de secretar la Primul Congres al învățătorilor moldoveni din Basarabia, din 25-28 mai 1917. Acesta s-a născut la 14 august 1879 în satul Chirileni, județul Bălți, actualul raion Ungheni, în familia preotului Ion Groppa și a decedat în anul 1940, dar istoricii încă cercetează viaţa lui Alexandru Groapă, pentru că unele informaţii din biografia acestuia lipsesc. În acest sens, Anatol Petrencu, doctor habilitat în Ştiinţe Istorice, a declarat în cadrul evenimentului de dezvelire a plăcii comemorative a omului politic de la gimnaziul, care îi poartă numele că anul morţii nu este cunoscut cu siguranță, sunt puncte de suspensie. „Domnul director a vorbit de anul 1940 când au venit sovieticii, se pare că a fost arestat şi împuşcat, dar nu ştim”, a mai menționat acesta.