Au participat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, și primul-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip.
Construcția drumului de 7,7 km a fost finanțată de Uniunea Europeană (UE). Proiectul prevede două benzi cu sens unic și mai multe drumuri de acces pentru a ușura deplasarea fermierilor.
Acest drum de ocolire îmbunătățește legătura dintre capitala Republicii Moldova și frontiera UE, micșorând astfel distanța cu 11 km. Aceasta va aduce întreprinderile moldovenești mai aproape de piața UE și va oferi o modalitate mai sigură de deplasare pentru cetățeni.
Noul drum va scoate, zilnic, cel puțin 400 de vehicule grele din centrul orașului Ungheni. Aceasta va reduce congestia, va micșora poluarea, va păstra aerul mai curat și va îmbunătăți calitatea vieții pentru populația locală.
Ambasadorul Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că drumul de ocolire de la Ungheni, pe care-l deschidem astăzi, va facilita conexiunea cu Uniunea Europeană și cu frontiera UE, va aduce populația mai aproape de comunitatea statelor europene. Acest drum va facilita schimbul de bunuri și mărfuri și va reduce congestia și poluarea, spre beneficiul populației locale. Cu eforturile comune ale tuturor partenerilor implicați, noi am reușit, cu suportul UE, să ajutăm populația Republicii Moldova să trăiască mai bine, mai ușor și mai aproape de standardele europene, bucurându-se de o nouă infrastructură.
Prim-ministrul Pavel Filip a adăugat: „ Inaugurarea drumului de ocolire a oraşului Ungheni este un eveniment naţional. Un proiect la care s-a lucrat foarte mult, s-a muncit împreună cu partenerii de dezvoltare şi pe care l-am monitorizat personal de când am venit la conducerea Guvernului. Infrastructura este una dintre cele trei priorităţi ale Guvernului pe care îl reprezint şi care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern. Alături de educaţie şi supremaţia legii oamenii ne arată că cea mai dureroasă problemă a lor este drumul – drumurile proaste din localitatea lor. Iată de ce prin investiţiile în infrastructură răspundem concret la toate problemele oamenilor”.
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a comentat: „Unghenenii şi-au dorit foarte lansarea acestui eveniment naţional – inaugurarea drumului de ocolire. Pentru că o problemă mai veche a oraşului era traficul maşinilor de mare tonaj, care se efectua pe străzile Ungheniului. Acest drum va soluţiona o problemă, care va duce la o siguranţă mai bună pentru locuitorii municipiului Ungheni şi o îmbunătăţire a traficului rutier din oraş”.
Serghei Diaconu, de la Clubul Automobiliștilor din Moldova, a salutat standardele înalte de siguranță rutieră ale noului drum: „Asistența UE, care înseamnă infrastructură rutieră de calitate și siguranță înaltă, este o modalitatea de a reduce numărul de accidente rutiere și victimele acestora. Cu toate acestea, siguranța rutieră depinde în mare măsură de noi – de autoritățile publice centrale și locale și, mai ales, de toți participanții la trafic. Acum depinde de noi să realizăm la maximum potențialul acestei infrastructuri. ”
Construcția drumului de ocolire face parte dintr-un program amplu de modernizare și construire a drumurilor-cheie din țară cu diverse investiții și finanțări nerambursabile, în valoare totală de 670 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Băncii Mondiale și Agenției pentru asistență externă a Guvernului SUA, Corporația Provocările Mileniului.