Fondată în 2014, Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni a devenit un pilon important în conservarea și promovarea istoriei și culturii locale. Inițiativa a pornit de la Corneliu Prepeliță, profesor de istorie și inspector principal la direcția Educație Ungheni, care împreună cu un grup de profesori de istorie din raion, având drept scop principal valorificarea istoriei satelor din raionul Ungheni și educarea noilor generații prin intermediul cercetărilor și publicațiilor. În prezent organizația numără aproximativ 80 de membri.
Am discutat cu inițiatorul despre cum a luat naștere, despre scopul unei astfel de asociații pentru societate, care sunt rezultatele de un deceniu, care e rolul istoriei locale și ce planuri au pentru viitor.
— Dle Prepeliță, cum a luat naștere Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni, care e scopul ei, câți membri are și ce rezultate a înregistrat în acest deceniu de activitate?
— În 2014 la Ungheni ia naștere Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga”. Inițiativa a venit din partea mea și a unui grup de profesori de istorie din raion. În luna februarie 2014 a avut loc ședința de constituire, membri ai asociației sunt profesori care activează, care au activat și istoricii din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova și care își au baștina în Ungheni. În prezent, suntem aproximativ 80 de membri. Obiectivul primordial al asociației este de a promova și a valorifica istoria și cultura locală a satelor din raionul Ungheni. Ca rezultat a creării asociației istoricilor o altă idee pe care am avut-o a fost acea de a crea o revistă a asociației prin care să reflectăm acele activități pe care le organizăm, să reflectăm istoria localităților, cultura localităților. Iată așa a apărut și revista „Patrimoniu istoric”, care, de asemenea, e la o ediție aniversară. În 2024 revista a apărut cu cel de-al 18-lea număr. În fiecare an edităm câte un număr sau două. Acum depinde de resursele financiare de care dispunem. Revista este și un suport pentru orele de istorie locală. Cadrele didactice duceau lipsă de materiale anume la aceste ore, ne-am gândit că ar fi binevenit o astfel de revistă, unde sunt publicate materiale pentru fiecare clasă și care pot fi utilizate la ore. Spre exemplu, la clasa a V-a , a IX-a se predă istoria antică, pentru asta noi am apelat la diferite instituții de arheologie din țară și cu suportul lor am publicat articole despre cercetările arheologice, care s-au efectuat în satele din raionul Ungheni. Printre alte realizări remarcabile ale asociației sunt instalarea unor plăci comemorative în localitățile de baștină a celor 11 ungheneni, care au murit în războiul de pe Nistru. Tot la inițiativa asociației numele unor combatanți din Ungheni au fost atribuite unor instituții publice din localitățile de baștină. (Nota red: Corneliu Prepeliță a menționat într-un discurs de-al său că „memoria unghenenilor, care au luptat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, trebuie păstrată cu sfințenie și promovate ca un exemplu de urmat”. El a mai recomandat ca în fiecare localitate, unde sunt instalate plăci comemorative, să fie desfășurate ore în care să li spună copiilor și utilizatorilor cine a fost personalitatea al cărui nume îl poartă școala sau biblioteca).
O altă realizare sunt conferințele de istorie locală, pe care le desfășurăm în diverse localități. Anul acesta suntem la a V-a ediție. Prima a fost la Petrești. A fost desfășurată anume aici pentru că inițiativa de a organiza astfel de conferințe îi aparține regretatului profesor Arcadie Staroșciuc.
— Ce provocări au stat în spatele acestor activități și cum a depășit?
— Asociația este recunoscută la nivel național și internațional. Suntem unica asociație de acest fel la nivel local. Toți apreciază activitățile. O provocare mare sunt resursele financiare. La organizarea diferitor evenimente (forumuri, seminare, întâlniri, expoziții etc.), publicarea de cărți, reviste e necesar să avem bani. Căutăm parteneri. Unul dintre ei este Institutul Cultural Român, care ne-a susținut să publicăm revista Patrimoniu Istoric. La ediția aniversară a revistei a contribuit și Consiliul Raional Ungheni cu 10 mii lei, alți 10 mii lei ne-a oferit pentru carte Fântânile cu cumpănă din raionul Ungheni. Vreau să menționez un aspect foarte important că Asociația Istoricilor „Nicolae Iorga” are încheiate o serie de acorduri de colaborare cu asociația profesorilor de istorie din județul Neamț „APIN”, cu Consiliul Raional Ungheni, cu Consiliul Municipal Ungheni, cu Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni, cu Agenția Națională a Arhivelor etc. Avem o colaborare frumoasă cu Mitropolia Basarabiei, cu Institutul de Istorie, care este o parte componentă a Universității de Stat din Moldova. Prin aceste colaborări ne reușește să realizăm aceste activități, să depășim aceste provocări care apar. Toate realizările asociației se datorează echipei și a istoricilor cu origini unghenene, care sunt mulți la număr și asta ne bucură foarte mult. Voi aminti pe câțiva dintre ei, Octavian Țîcu, Andrei Eșanu, Silvia Corloteanu-Granciuc, Sergiu Cataraga etc. O altă provocare, ca să-i zic așa, e aprecierea muncii. Avem nevoie să fim apreciați, să ne fie apreciată munca. E rușinos când au loc evenimente ale asociației și vin oaspeți din țară și de peste hotare și cei locali nu vin. Nu arată bine.
— Care este importanța istoriei locale în dezvoltarea unei societăți sănătoase?
— Eu cred că istoria locală joacă un rol foarte important, pentru că istoria unei națiuni, istoria lumii pornește de la cea locală. Ea joacă rolul principal în piramida istoriei universale. Să luăm aici ca exemplu deportările. Le analizăm la nivel local, apoi la nivel național și după care la nivel internațional. Este salutabil că sunt introduse mai multe obiecte opționale cu tentă de a se studia istoria locală, dar totuși pe această cale intervin cu rugămintea la Ministerul Educației și Cercetării ca să fie abordată, studiată mai mult istoria locală.
— Rolul tinerilor în promovarea istoriei locale și cum îi implicați în activitatea asociației?
— Foarte bună întrebare! La majoritatea evenimentelor (conferințe, seminare etc.) noi implicăm tinerii, elevii din instituțiile de învățământ din raion. Am avut o serie de conferințe dedicate personalităților din localităților raionului Ungheni, unde elevii au făcut cercetări și au venit cu prezentări. Aceste prezentări au fost incluse într-o culegere și de asemenea ele sunt și în revista Patrimoniu Istoric.
— Ce alte proiecte aveți planificate?
— Cu mare regret vă spun că nu o să mai continuăm activitatea asociației. Am menționat anterior că nu este apreciată munca noastră și lucrul acesta e foarte dureros și nu mă refer neapărat la bani, pentru că am spus că ne-au dat bani autoritățile, dar e nevoie de sprijin moral, de a veni cu un mesaj la evenimente. Trebuie să finalizez unele lucrări și de la anul mă dedic familiei mele.