Peste 7 miliarde de lei au fost alocate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru serviciile în domeniul asistenței medicale spitalicești, Acesta este tipul de asistență pentru care s-au oferit cei mai mulți bani în 2024, dar și tipul de asistență care consumă cele mai multe resurse financiare în fiecare an. Despre aceasta a comunicat Nina Onofrei, șefa Direcției contractarea prestatorilor de servicii medicale, CNAM, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Potrivit Ninei Onofrei, aici fost procurate servicii atât în programul general, cât și chirurgie la zi, servicii de reabilitare, cu o atenție deosebită la programele speciale. În această categorie intră și liste de așteptare cu privire la intervențiile de cataractă, liste de așteptare cu intervenții de protezare. Pentru intervențiile de cataractă au fost procurate circa 10 500 de servicii, cea ce este cu peste 1 500 de servicii mai mult ca anul precedent.
Cele mai multe resurse financiare au fost alocate instituțiilor medicale publice, de nivel municipal sau nivel terțiar, cum ar fi Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă și Institutul Mamei și Copilului. Aceste instituții medicale, în 2024, au beneficiat de contracte de peste 700 de milioane de lei per fiecare instituție medico-sanitară.
Pentru asistența medicală primară s-au alocat, în 2024, peste 3 miliarde de lei și au fost contractați în jur de 280 de prestatori de servicii medicale. Aici, potrivit Ninei Onofrei, este vorba despre medicul de familie și echipa lui care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Pentru asistența medicală specializată de ambulator, care vizează consultațiile medicului specialist, asistența medicală stomatologică și altele, au fost contractate servicii medicale de radioterapie, dializă. S-au alocat peste 1,3 miliarde de lei Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Policlinicii de Stat.
Nina Onofrei susține că, pentru anul 2024, au fost procurate peste 300 de mii de servicii de înaltă performanță, fiind contractați 67 de prestatori de servicii medicale. Aceștia vor presta servici de colonoscopie, ecocardiografie, rezonanță magnetică nucleară, tomografie și servici de înaltă performanță pentru pacienții oncologici. Pentru îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu, servicii care sunt foarte solicitate, serviciile prietenoase tinerilor, sau îngrijiri paliative au fost contractați, în anul curent, 47 de prestatori care vor oferi aceste servicii.
CNAM a alocat în total, în 2024, aproximativ 14 miliarde de lei, atât prestatorilor publici, cât și privați de servicii medicale care urmează să acorde asistență persoanelor asigurate.