Vântul, ploaia torențială îndelungată și grindina de sâmbătă, 18 mai, au adus multe necazuri locuitorilor raionului Ungheni. Mai multe sate și întreprinderi agricole au fost grav afectate, în unele din ele culturile au fost complet distruse în grădini și pe câmpuri, viitoarea recoltă în livezi și podgorii, podurile au fost duse la vale, casele – inundate, drumurile s-au acoperit de mâl.
Unde e Serviciul Antigrindină?
De evaluarea consecințelor calamității s-au ocupat comisiile situații excepționale care sunt create atât la nivel raional, cât și în primării. Andrei Racoveț, membru al comisiei raionale, șeful adjunct al Direcției Situații Excepționale, spune că cele mai mari daune au fost cauzate în Todirești, au suferit satele Grăseni, Bușila, Pârlița, Alexeevca, Mănoilești, Unțești, Cetireni, Florițoaia Veche, Morenii Noi, Valea Mare și Măcărești. Pagubele pricinuite în total în raion abia ar fi calculate. Un anumit ajutor sinistraților vor oferi Consiliul Raional și cele locale, în plus, se vor adresa la comisia republicană. A fost discutată chestiunea de ce nu a acționat Serviciul Antigrindină din Cornești? Desigur, a fost examinată și s-a spus că s-a format un ciclon deasupra teritoriului României, cu care nu există un acord bilateral în această privință.
Pagubele constituie milioane
Potrivit lui Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a raionului, în total au fost afectate 5500 hectare de porumb, floarea-soarelui, mazăre, culturi de toamnă, lucernă, rapiță, viță-de-vie, livezi. Calamitatea a adus daune atât întreprinderilor mari, cum sunt SRL „Cedonia» (Bușila), „Faunas-Prim”, „Faunas-Vladnic” (Todirești), „Unvinagro” (Boghenii Noi), „Undanagro” (Cetireni) și altele, precum și unor gospodării țărănești, în special, în primăriile Florițoaia Veche, Cetireni, Mănoilești. În una dintre gospodării, grindina a distrus circa 15 hectare de vie, în alta – o livadă de pruni, iar pierderile s-ar evalua la un milion de lei.
Datele ar fi deja transmise la Comisia Republicană Situații Excepționale și la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. Însă e devreme să vorbim despre mărimea pagubelor, precum și despre despăgubirile pentru ele, dar, în opinia Iuliei Pancu, președinte interimar la raionului, ar fi vorba despre zeci de milioane de lei. Cel mai mult au avut de suferit satele Todirești, Florițoaia Veche, Unțești și Cetireni.
Sergiu Mărgărint, primarul comunei Florițoaia Veche, a menționat că nici bătrânii satului nu-și amintesc să fi căzut vreodată grindină timp de 25 de minute. Desigur, e dificil de evaluat pagubele, deoarece de pe câmpuri apa a spălat aproape tot și e greu de spus cum și în ce măsură vor fi compensate pierderile. În prezent, se curăță drumurile, căile de acces spre case, situația, desigur, e foarte complicată.
„Ce ar putea proteja raionul de consecințele grave ale vremii nefavorabile? Asigurarea?”, am întrebat-o pe Iulia Pancu. Așa este, asigurarea, dar oamenii, de obicei, nu asigură nici recolta viitoare, nici imobilele, considerând că e scump. Unul dintre specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat a explicat că ei au observat această celulă, care se deplasa din direcția Nisporeniului de-a lungul frontierei, dar nu au putut împușca, deoarece nu există, în primul rând, un acord cu partea limitrofă, în al doilea rând, rachetele nu ar fi ajutat, fiindcă aceasta este o formare de furtună, ca un ovul – îl poți sparge, dar el se formează din nou.
Apropo
Ana Pavlova, tehnician al Stației meteorologice de la Cornești, a remarcat că luna curentă (la data de 24), deși au căzut precipitații peste norma pe două luni, e mai puțin decât în mai 2015, când la fiecare metru au revenit 129,5 mm. Cel mai secetos mai din ultimii cinci ani a fost în 2014 – doar 11 mm.