Specialiştii de nivel mondial relatează că: Lectura profundă în viitor va fi o disciplină care va aparţine doar „ celor aleşi „ . De aceeaşi părere sunt şi testele PISA, care atenţionează că la moment 30 % din populaţia Terrei nu înţeleg ce citesc şi fenomenul analfabetismului funcţional este în creştere.
Biblioteca reflectă comunitatea şi trebuie să devină creierul acestei comunităţi. De aceea la nivel global, bibliotecile, ca instituţie info-documentară, i se atribuie obligaţia de a oferi utilizatorului atât libertatea şi posibilitatea de a-şi alege lecturile, dar şi de a instrui utilizatorul cum să relaţioneze mai bine cu cartea, cu biblioteca, cu resursele informaţionale digitalizate etc.
Abilitatea de a naviga eficient şi util în acest univers, de a relaţiona cu texte mari va fi la mare căutare şi aportul bibliotecilor trebuie să devină consistent.
Ca actor important comunitar şi ghid în procesul de lectură, Biblioteca Copii Ungheni realizează permanent activităţi de formare a cititorului, printre care ateliere, cluburi de lectură care vor contribui la formarea culturii lecturii la tânăra generaţie, deoarece copiii, mai mult ca adulţii, au nevoie de disponibilităţi sporite în domeniul complexiţăii informaţionale.
Perioada estivală este caracterizată al şaptelea an consecutiv de programul de vacanţă „Lecturile Verii” în care au loc mai multe ture ale Taberei de Vară.
Anul acesta tabăra, organizată de Biblioteca Copii Ungheni, s-a derulat în perioada 13-24 iulie într-o nouă versiune – online. Ediția 2020 a avut tematica „ Arta Lecturii pentru copii”. Copiii şi-au dat întâlnire virtuală cu bibliotecarii, Svetlana Potlog, Galina Panciuc şi Mariam Munteanu pe platforma digitală Google Meet.
Temerile, că copiii au obosit de şcoala online şi nu vor dori să participe la cele 10 ateliere de la distanţă, nu s-au adeverit. Fiecare atelier a fost structurat pe două module: Arta lecturii eficiente şi Copilul creator de jocuri literare. În prima parte a activităţii copiii s-au familiarizat cu noi modalităţi de autodocumentare şi de minimalizare a analfabetismului funcţional; au cunoscut conceptul de lectură rapidă; au încercat unele tehnici moderne de stimulare a memoriei; au conştientizat necesitatea navigării şi orientării corecte prin universul lecturii, prin multitudinea de documente. În partea a doua a activităţii Copilul creator de jocuri au descoperit împreună cu bibliotecarele, platformele de creare a jocurilor literare: wordwall.net; jigsawplanet.com, crosswordlabs.net, kudika.ro/quiz/test, jamboard.google.com
Atelierele au derulat interactiv şi au fost adaptate categoriei de vârstă corespunzătoare.
Ca mamă a doi copii participanţi la tabără, Olesea Slivca, a menţionat că atunci când intra în camera lor în timpul derulării taberei, le vedea ochişorii lucind şi se bucura împreună cu ei. „Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut!” a adăugat ea.
În societatea informaţională a poseda abilităţi intelectuale înseamnă a poseda arta lecturii Biblioteca vă îndeamnă să posedaţi această artă şi să exersaţi permanent această abilitate, lecturând cărţi valoroase şi participând la activităţile bibliotecilor .
Anul 2020 este declarat în Republica Moldova – Anul Lecturii. Să facem să fie un an roditor,în pofida perioadei pandemice!