Recent, grădinița-creșă incluzivă „Guguță” din municipiul Ungheni a găzduit un seminar metodico-practic, al cărui subiect de bază a fost „Metode de vindecare emoțională prin ART terapie”, la care au participat psihologi din instituțiile școlare și profesionale din raionul și municipiul Ungheni, precum și reprezentanți ai Serviciului Asistență Psihopedagogică Ungheni.
Problema abordată a fost crearea stării de bine a copilului cu cerințe speciale, dar și a cadrelor didactice, care lucrează cu asemenea categorie de copii. Lucrările seminarului au fost inițiate de către Emilia Cucuruzac, directoarea instituției gazdă, care a prezentat cartea de vizită a grădiniței pe care o conduce și a vorbit despre importanța racordării specialiștilor în domeniu la specificul de muncă cu copiii cu cerințe speciale: „Când ai o stare de bine, poți produce multă creativitate, eficacitate, poți gândi lucid, poți reuși mai multe. Prin ART terapie se descătușează forța minții, subconștiința, contribuim la eliminarea durerii și la gestionarea emoțiilor, dezvoltăm inițiative și descoperim talentul artistic al copilului”, a menționat managera grădiniței incluzive „Guguță.
Atât în partea teoretică, cât și cea practică participanții s-au împărtășit cu experiența pe dimensiunea de educație incluzivă, au însușit metode și tenhici de vindecare emoțională prin ART terapie, lucruri pe care urmează să le aplice și în instituțiile în care activează.
Aceste lucruri le-au fost explicate cu lux de amănunte de psihologul grădiniței -creșă incluzive „Guguță”, Olesea Vetrici. „ART terapia este o formă ludică, unde imaginația conturează pe ecranul minții imagini, forme și culori cu o semnificație simbolică, este o metodă terapeutică încărcată cu diferite simboluri semnificative. La fel prin această metodă de educație a copiilor cu cerințe speciale se pot utiliza exerciții de creație pentru autocunoaștere, exerciții de recunoștință și alte facilități emoționale pozitive ale copiilor”.
Potrivit Emiliei Cucuruzac, grădinița „Guguță” este unica instituție din municipiul și raionul Ungheni în care activează un psiholog. În fiecare grupă sunt incluși copii cu cerințe speciale. În funcție de necesitate, acești copii beneficiază de servicii logopedice, kinetoterapeutice, psihologice și de cadre didactice de sprijin. La moment instituția este frecventată de 27 de copii cu cerințe speciale de educație din raza raionului și municipiului Ungheni.