Desigur, şi unghenenii au avut ce învăţa de la partenerii lor, în cadrul proiectului care presupune introducerea practicilor inovative de management al deşeurilor. „Armenii, georgienii au considerat că e bună ideea noastră de a instala la platformele de gunoi containere, în care sunt depozitate peturile”, a spus Alexandru Ambros, primar al oraşului Ungheni. „Ni s-a explicat că dacă vom colecta şi compacta separat peturile și capacele acestora, vom obţine mai mult venit. Am preluat această practică. Inclusiv am apreciat ideea depozitării frunzelor într-o groapă specială, care ulterior să fie folosite drept îngrăşământ”, a subliniat şi Claudia Coniuhov, administratoarea ÎM „AVE-Ungheni”.
Aşadar, timp de doi ani, autorităţire publice locale din Ungheni şi Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă (CRDD) au fost parteneri în cadrul unui proiect implementat împreună cu oraşele Kutaisi, Georgia, Ararat, Armenia şi Galaţi, România. Potrivit Svetlanei Ciobanu, director CRDD, în această perioadă au fost realizate mai multe studii cu privire la managementul deşeurilor în aceste localități, organizate diferite mese rotunde, campanii de salubrizare în cadrul cărora s-a pus accentul pe educaţia ecologică.
Totodată un rol asumat în acest proiect l-au avut şi cadrele didactice, copiii de la Grădiniţa „Steluţa”, cu implicarea cărora au fost desfăşurate anumite activităţi orientate spre educaţia ecologică. „Copiilor le-a plăcut că au fost implicaţi în activităţi. Împreună am organizat şi o paradă de modă, iar rochiile au fost realizate din materiale reciclabile. Am desfăşurat acțiuni de salubrizare, de informare a populaţiei despre dauna mediului poluat. Ne-am ales şi cu un calendar eco, în care au fost incluse cele mai semnificative evenimente ecologice”, a punctat -metodista Nina Grădinaru. Experiența grădiniţei respective va fi preluată şi de restul instituțiilor de acest tip din oraş.
Alexandru Ambros a afirmat că pe lângă managementul deşeurilor în oraşul Ungheni, care în opinia lui, a atins un nivel onorabil, se acordă atenţie şi altor probleme cu impact ecologic, cum ar fi reabilitarea capitală a staţiei de tratare a apelor reziduale, precum şi curăţarea lacului Delia, întărirea malul râului Prut, care este supus eroziunii, amenajarea spaţiilor verzi.