Promovarea folclorului pe ambele maluri ale Nistrului este scopul unui proiect de nivel național implementat de Asociația Obștească ,,Alianța între generații” din orașul Fălești, care de comun cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPC), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Platforma de Cultură a lansat proiectul: ,,Instrumente populare vechi”, finanțat prin intermediul Programului Uniunii Europene ,,Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
Obiectivul programului este de a descoperi muzicanți, instrumentiști din Republica Moldova inclusiv și cei din stânga Nistrului în cadrul unei expediții folclorice pentru realizarea unei cartografieri a resurselor culturale pe întreg teritoriul țării. Materialele colectate vor constitui baza unei platforme on-line, unde muzicanți, meșteri populari, care confecționează instrumente muzicale vechi vor fi prezentați cu înregistrări video individual, interpretând ceva la instrumentele pe care le posedă, cum ar fi: drâmba, muzicuța, cobza, cimpoiul, țambalul mic, frunza, mandolina, cornul, buciumul, toaca, fluieratul artistic și altele.
O activitate prodigioasă în acest sens întreprinde Asociația Obștească ,,Alianța prin generații” din or. Fălești, care este deja antrenată într-o asemenea expediție, atât în partea dreaptă a Nistrului, cât și în partea stângă a lui. Recent un grup de elevi de la Colegiul de muzică și pedagogie din Bălți au continuat acest itinerar cultural prin satele Moldovei și în cele din stânga Nistrului. Ghidați de președintele respectivei asociații, Gheorghe Șova aceștia au trecut prin unele sate ale raionului Ungheni și inclusiv în municipiul Ungheni, unde s-au familiarizat cu unele aspecte ce țin de folclorul autentic, iar muzica lor interpretată la instrumente vechi populare s-a făcut auzită în raza orașului, atrăgând atenția celor din preajmă.
O surpriză a fost și evoluarea lor la Biblioteca Publică Raională ,,Dimitrie Cantemir”. Cu multă dăruire și măiestrie artistică, elevii Colegiului de Muzică și Pedagogie din or. Bălți au interpretat melodiile: ,,Prin pădurea bradului”; ,,Șapte văi și-o vale-adâncă”; ,,Frunză verde lin pelin”; ,,Hai iară, iară, iară” și alte cântece folclorice vechi.
Cei care i-au admirat au menționat că este plăcut să asiste la asemenea momente frumoase, care le amintesc de folclorul autentic. ,,Am ascultat cu mult drag interpretările lor, fapt ce ne-a încântat mult, este un produs autohton, unul cultural, care are menirea de a ne aminti și a ne cunoaște rădăcinile”, a ținut să menționeze Elena, o locuitoare a municipiului Ungheni.
Potrivit reprezentanților proiectului, expediții similare se petrec și în Transnistria pentru a descoperi talente și folclor autentic, melodii și instrumente vechi. ,,Prin acest Program de talie națională, nu dorim altceva, decât să apropiem aceste două maluri prin cultură. Cu regret, însă pe partea stângă a Nistrului mai puțin se cunoaște despre moștenirea folclorică, ba chiar și mai puțină deschidere pe acestă dimensiune au cetățenii de acolo. Ne dorim într-un final să ne alegem la nivel de țară cu un produs palpabil, adică cu un catalog care ar însera valorile culturale autentice, care se cam dau uitării”, a ținut să remarce, Constantin Musteață, Președintele Asociației Obștești ,,Colaborare” din Edineț, partener de proiect.
Evoluarea colectivului folcloric de elevii din municipiul Bălți, partenerii proiectului ,,Instrumente populare vechi” a fost o surpriză, care a coincis cu finalul evenimentului ,,Oamenii de lângă noi”, unde cele două colective, unul de muzică populară și altul de muzică folk, s-au împărtășit cu impresiile și au făcut o poză de grup.